GELOOF en LEVEN



 HOME

 INHOUD

GELOOF en LEVEN

  WERELDJONGERENDAGEN 2013 BRAZILIË  

Meeste foto’s van Gennari Siciliani

LEES OOK (overgenomen van Zenith.org):  VERSLAG VAN WERELDJONGERENDAGEN  

- Zondag 28 juli 2013 Sloteucharistie op Copacabana  
- Uit Kerknet  Zaterdag 27 juli (Kruisweg van vrijdagavond) -
- Zaterdag 27 juli 2013 Kerknet citeert ‘Verse Vis’ (Biecht)
- Vrijdag 26 juli 2013 (Kerknet) Leerling zijn (Mgr. Dickmans) / Hoop bewaren ! Mgr. van Looy)
- Donderdag 25 juli  (Kerknet)
- Belangrijke tekens, belangrijke woorden van paus Franciscus (Kerknet 25/07/2013)  
- Woord van God: zaad en spons (Wouter Rogiers)  
- Nu echt naar START-wereldjongerendagen  (Kerknet) 23/07/2013
- Theoloog Hans Gijbels situeert de Wereldjongerendagen (WJD)
- Woorden van de paus bij zijn aankomst  
- verslag van een deelnemer over de ‘sfeer’ in de eucharistievieringen in Brazilië  

 NAAR TOP       NAAR INHOUDSOVERZICHT       NAAR THUISPAGINA   


Zondag 28 juli Slotviering op Copacabana (foto’s van de tv geplukt…)

In zijn homilie zei paus Franciscus o.m. dat de jongeren niet moeten menen dat ze te jong zijn om te getuigen; die uitvlucht van de profeet Jeremia werd ook door God niet aanvaard. Hijzelf zal u helpen m zijn getuigen te zijn.

Onthou - ook vanuit het zendingswoord van Jezus - Ga, wees niet bang, weet u gezonden om te dienen.

Herhaal die drie woorden:

- Op weg gaan om te getuigen

- Niet bang zijn

- Getuigen door te dienen  !


Verslag van KERKNET

Zondag, 28 juli 2013 ENTHOUSIASTE JONGEREN WONEN SLOTEUCHARISTIE BIJ MET PAUS FRANCISCUS OP STRAND VAN COPACABANA

Deel de vreugde van het geloof

BRUSSEL/RIO (KerkNet) Paus Franciscus heeft de Wereldjongerendagen in de Braziliaanse stad Rio zondagmorgen met een plechtige eucharistie op het strand van Copacabana afgesloten. Daarin riep hij de jongeren op om de christelijke boodschap in de wereld te verkondigen en om het kwade, egoïsme, onverdraagzaamheid en haat te overwinnen: “Bouw aan een nieuwe wereld en deel de vreugde van het geloof.” Naar schatting drie miljoen mensen woonden de slotviering bij, onder wie de Braziliaanse president Dilma Rousseff en talrijke staats- en regeringsleiders uit Latijns-Amerika.

De kerk heeft uw enthousiasme en vreugde nodig

De eucharistie ademde een zuiderse sfeer uit en zij werd opgeluisterd met dans en hedendaagse muziek. Voor het eerst sinds vele jaren verliep de eucharistie niet in het Latijn. In zijn preek sloot de paus aan bij het thema van de Wereldjongerendagen en riep hij de jongeren op om verkondiger te zijn. Het optreden van de kerkleider nam tijdens deze WJD, en vooral zaterdagavond en zondagmorgen, steeds meer de allure aan van een popster. Op het strand van Copacabana vonden rockconcerten, sportmanifestaties en de nieuwjaarsviering plaats. Maar nooit eerder was er zoveel volk als voor de Argentijnse paus. Die immense populariteit dankt hij aan de oproep tot een eenvoudig leven en om Christus centraal te stellen en het feit dat hij bereikbaar is en dicht bij de mensen staat.

De meeste jongeren brachten de nacht door op het strand waar zaterdagavond ook al de slotwake had plaatsgevonden. Tijdens de eucharistie van zondag was het bewolkt, maar in tegenstelling tot de voorgaande dagen regende het niet. Vanwege de enorme massa mensen vielen er tijdens de mis vele jongeren vanwege watertekort flauw. Franciscus vertelde de jongeren: “Jezus Christus rekent op jullie. De Kerk rekent op jullie. De paus rekent op jullie!”. Hij vroeg hen om niet bang te zijn om de christelijke boodschap te verkondigen. “Jezus riep zijn apostelen niet op om een afgesloten leven te leiden, maar om groep te vormen en gemeenschap te stichten.” Hij deed in het bijzonder op Latijns-Amerikaanse jongeren een beroep, omdat de Kerk hun enthousiasme, creativiteit en vreugde nodig heeft.

WJD in 2016 in Poolse stad Krakau

Op het einde van de Wereldjongerendagen maakte paus Franciscus bekend dat de volgende editie in 2016 zal plaatsvinden in de Poolse stad Krakau. De naam van de gaststad was eerder al uitgelekt. Het is de tweede keer dat de Wereldjongerendagen in Polen plaatsvinden. In 1991, enkele jaren na de val van de Muur, hadden Wereldjongerendagen plaats in het Mariabedevaartsoord Czestochowa.


Verslag van zaterdag 27 juli

SLOTWAKE IN RIO op zaterdagavond : LIEVE JONGEREN, DE KERK HEEFT U NODIG (BRUSSEL/RIO (KerkNet)

Minstens 2 miljoen jongeren hebben zaterdagavond op het strand van Copacabana samen met de paus deelgenomen aan een indrukwekkende avondwake waarin getuigenissen, gebed, stilte en muziek en dans elkaar afwisselden. Centraal stond de figuur van Sint-Franciscus van Assisi. Vooraf nam Franciscus ruim de tijd om gelovigen te groeten, kinderen en zieken te zegenen en geschenken in ontvangst te nemen. Vanuit Vlaanderen woonden tweehonderd jongeren de avondwake bij.

De paus sprak de jongeren rechtstreeks aan en ging met hen in dialoog. Hij daagde hen uit om zich zoals de heilige Franciscus ten dienste te stellen van de Kerk en steeds sterker op Christus te gelijken. Lieve jongeren, de Kerk heeft jullie nodig. Ieder van jullie is geroepen. Wij kunnen wat leren uit wat hier de laatste dagen is gebeurd. Het is waar dat de slotviering van het Campus Fidei (Veld van het Geloof) noodgedwongen moest verlegd worden. Wil God ons daarmee niet zeggen dat het veld van het geloof geen geografische plaats is, maar dat wij dat zelf zijn

Christenen hebben training nodig

Paus Franciscus bemoedigde de jongeren om Christus en zijn Woord in hun leven binnen te laten om het daar te laten groeien en tot bloei te laten komen. “Wees geen schijnchristenen, maar probeer authentieke christenen te zijn.”Hij maakte de vergelijking met het voetbal, waar spelers vaak moeten trainen. Christus biedt ons meer dan het wereldkampioenschap voetbal. Hij biedt de kans op een vruchtbaar en gelukkig leven en een toekomst die leidt tot het eeuwige leven. Maar hij vraagt training om in vorm te blijven en ons geloof te belijden. Het vereist gebed, sacramenten en dienst aan de naasten. Laten wij dat samen herhalen.

Bouw mee aan de kerk en aan een betere wereld.

Paus Franciscus spoorde jongeren aan om protagonist te zijn van de geschiedenis: Bouw een betere wereld uit, met broederlijkheid en solidariteit. Jezus vraagt ons zijn Kerk te bouwen, maar geen kapel waar slechts plaats is voor een kleine groep mensen. Ik vraag jullie: overwin de apathie, zoek een christelijk antwoord op de sociale en politieke uitdagingen, werk aan een betere wereld, wees niet onverschillig. Jullie zijn het veld van geloof, de atleten van Christus, de bouwers van een betere wereld.

Strand van Copacabana + uitnodiging tot delen

Traditioneel blijven deelnemers van de Wereldjongerendagen na de avondwake ter plaatste om er de volgende morgen de slotviering met paus Franciscus bij te wonen. Het stadsbestuur van Rio schorste vrijdag tijdelijk het verbod om op wereldbekende strand te overnachten. Maar het verleende geen toestemming er tenten op te trekken. Burgemeester Eduardo Paes: Er bestond al langer een plan voor het geval de slotvieringen in Guaratiba niet zouden kunnen doorgaan. Zaterdagavond riepen verantwoordelijken van de internationale pelgrimsgroepen jongeren naar aanleiding van de slotwake op tot een concreet gebaar van solidariteit, door slaapzakken en eventueel zelfs kleding achter te laten en te schenken aan daklozen of behoeftigen in Rio.


Zaterdag 27 juli (Verslag van Kruisweg)  

INGETOGEN KRUISWEG MAAKT INDRUK OP STRAND VAN COPACABANA (op Vrijdagavond)

BRUSSEL (KerkNet/VIS) – Paus Franciscus heeft vrijdagavond de kruisweg bijgewoond met de jongeren aan het strand van Copacabana in Rio. In de kruisweg, een van de spirituele hoogtepunten van deze Wereldjongerendagen (WJD), kwamen onderwerpen aan bod als drugverslaving, terminale ziekte en de mishandeling van vrouwen. Maar er werd evenzeer gepleit voor de verdediging van het leven en het huwelijk. 280 acteurs uit verschillende landen namen deel aan de uitbeelding van de veertien staties van de kruisweg over het lijden en sterven van Christus.


Na de kruisweg verwees de paus naar het WJD-kruis, dat door paus Joannes Paulus II aan de jongeren werd geschonken en sindsdien de wereld heeft rondgereisd: “Christus met zijn kruis gaat met ons mee en draagt onze zorgen, pijn en lijden. Op het kruis is Christus verenigd met diegenen die honger lijden in een wereld waar tonnen voedsel dagelijks worden weggeworpen. Op het kruis is Hij verenigd met diegenen die wegens het geloof worden vervolgd, wegens hun overtuiging of om hun huidskleur. Op het kruis is Hij verenigd met diegenen die het geloof in de politiek hebben verloren wegens het egoïsme of de corruptie. Bij Jezus worden wij allen met open armen verwelkomd , terwijl Hij al onze kruisen op zijn armen draagt en zegt ‘geef de moed niet op’. U draagt uw kruis niet alleen, ik draag het met u. Het kruis is het onverwoestbare teken van de liefde van God voor elk van ons. Laat wij onze vreugde, zorgen en tekortkomingen aan het kruis toevertrouwen. Daar zullen wij een hart vinden dat ontvankelijk is, dat ons begrijpt, vergiffenis schenkt en ons helpt om elke broeder en zuster met dezelfde liefde te beminnen.”


Uit Kerknet: Zaterdag 27 juli Rio:  

'Verse Vis', zo heet het tienkoppige team van Vlaamse deelnemers aan de Wereldjongerendagen (WJD), dat zelf ook verslag uitbrengt van zijn wedervaren in Ruy Barbosa en Rio. Claudia Verheyen is een van hen. Op de 'Verse Vis'-website schrijft ze onder de titel 'Verzoening' het volgende:

"Net zoals de regen buiten het vuil van de straat doet wegvloeien, zo kregen wij de kans om de vuiligheden van onze ziel in zachte tranen te doen wegvloeien ergens midden in Rio ver van huis, maar toch zo dichtbij door Gods vergiffenis die boven ons hangt.

In en rondom de kerk van de Franciscanen zaten de priesters wachtend op het volgende verzoenend gesprek waarbij de persoon die zijn ziel openstelt voor de luisterende priester zijn verhaal kan doen zonder veroordeeld of beschuldigd te worden om dan woorden van steun en vergiffenis te krijgen. Op zo’n moment voel je een ballast van je vallen en heb je terug moed om verder te gaan als nieuw persoon die moed heeft bijgetankt om verder op het juiste pad te gaan. Een nieuwe innerlijke zon op een regenachtige dag in Rio de Janeiro."


"Ik hou van mijn kerk, een plaats van feest, ontmoeting en bezinning. Ik hou van het wereldwijde, grootschalige familiefeest dat de Wereldjongerendagen zijn. Geloven als jongere is een opgave, maar veel meer nog: een geschenk", getuigt de 19-jarige Kristien Spooren.
Joke Vermeire doet verslag van de catechese die mgr. Jean Kockerols, hulpbisschop voor Brussel en Franstalig referent voor de jeugd, vrijdagochtend gaf aan de Vlaamse WJD-ers.

En Inge Aelbrecht maakte een interview met mgr. Filip Dickmans, afkomstig uit het Limburgse Zolder en sinds 5 jaar bisschop van Miracema, in het Braziliaanse Amazonewoud. Hij nam donderdag de catechese voor zijn rekening. (zie hieronder)

Vrijdag 26 juli 2013 (Kerknet)
Foto Vlaams-Waalse verbroedering (Verse Vis)
Eerder op de dag gaf mgr. Philip Dickmans, een Limburgse bisschop die werkzaam is in het bisdom Miracema do Tocantins in het zuiden van het Amazonegebied in Brazilië, catechese over leerling zijn van Christus. Het WJD-thema is: ‘Ga en maak alle volkeren tot mijn leerling’, een citaat uit het Matteüs-evangelie (Mt 28,19). “De expliciete keuze om leerling te worden is geen moraal of filosofie, maar een levenswijze”, sprak mgr. Dickmans. “Maar leerling zijn betekent ook een roeping. Het is niet alleen onze keuze, maar we worden in de eerste plaats gekozen door Jezus zelf. Hij is degene die ons roept. Als we zelf leerling willen worden, moeten we eerst Jezus leren kennen.”


Woensdag gaf mgr. Luc Van Looy, de bisschop van Gent, een catechese waarin de hoop centraal stond. Hij startte zijn catechese met een belangrijke zin uit de encycliek van paus Franciscus: “Laat niemand uw hoop afnemen”. (Kerknet)


Donderdag, 25 juli 2013

PAUS FRANCISCUS: ‘IK BEN GEKOMEN OM UW GELOOF TE VERSTERKEN, MAAR OOK OM IN DAT GELOOF GESTERKT TE WORDEN’

BRUSSEL/RIO (KerkNet) – Paus Franciscus viel donderdagavond een bijzonder warm onthaal te beurt op het strand van Copacabana. De kerkleider sloot er zich aan bij het geloofsfeest van een miljoen jongeren uit de hele wereld, die sinds dinsdag in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro samen zijn voor de 28ste editie van de Wereldjongerendagen (WJD). In tegenstelling tot de chaotische rit door de stad van maandag en de stroompanne in de metro dinsdag, toen duizenden jongeren tevergeefs probeerden de openingsviering bij te wonen, stond de organisatie nu wel op punt. Het pausbezoek groeit zo ook uit tot een algemene repetitie voor het WK-voetbal van volgend jaar en de Olympische Spelen van 2016, die eveneens in de Braziliaanse metropool Rio plaatsvinden. Media betwijfelden de voorbije dagen of Brazilië in staat is dergelijke massamanifestaties te organiseren.

Al van tijdens de lange rit naar het strand van Copacabana, waar Franciscus met veel vertraging aankwam, was het enthousiasme voor de eerste Latijns-Amerikaanse paus uit de geschiedenis bijzonder groot. De kerkleider nam tijdens de rit ruim tijd om gelovigen te groeten, geschenken in ontvangst te nemen en kinderen te zegenen. De aartsbisschop van Rio bemerkte tijdens de verwelkoming dat jongeren uit de hele wereld in Brazilië vriendschappen konden sluiten en ontdekten waarom Latijns-Amerika het ‘continent van hoop’ wordt genoemd: “Zij zijn de protagonisten van de nieuwe wereld waarvan wij dromen en waarin ongelijkheid, armoede en materialisme worden overwonnen. De kerk van Brazilië ontvangt u hier vandaag met grote vreugde. Hartelijk dank dat u deze uitnodiging naar Brazilië heeft aanvaard en dat u daar bent waar de mensen, en vooral de jongeren en de armen, u nodig hebben.”
Daarna volgde een swingend geloofsfeest, waarbij ook de vlaggen van de landen waaruit de jongeren afkomstig zijn per continent werden voorgesteld.

Paus Franciscus dankte de jongeren voor het geloofsgetuigenis dat zij met hun aanwezigheid geven. “Uw geloof is sterker dan de koude en de regen. Jullie zijn allen echte kinderen van God. Uw aanwezigheid vervult mijn hart mijn vreugde en herinnert mij aan de Wereldjongerendag die 26 jaar geleden in mijn stad Buenos Aires plaatsvond.” Franciscus vroeg een moment van stilte en gebed voor het Franse meisje Sophie Morinière (21) dat tijdens een zwaar verkeersongeval in Frans-Guyana het leven liet en anderen die op weg naar de WJD in Rio gewond raakten. “Vandaag zijn wij uit vijf continenten ondanks onze onderlinge verscheidenheid in Rio samen om de vreugde van het geloof te delen en vriend te zijn van Jezus. Ik ben gekomen om uw geloof in de levende Christus te versterken, maar ook om zelf in dat geloof en door uw begeestering gesterkt te worden. Ik heet allen welkom op dit groot geloofsfeest. Welkom op deze 28ste Wereldjongerendag in deze wonderbaarlijke stad Rio de Janeiro.“

In de marge kreeg de Nederlandse ‘Omroep RKK’ (www.rkk.nl) als eerste bevestigd dat het slotevenement van de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro verplaatst wordt naar het strand van Copacabana. Gepland was dat de afsluitende eucharistieviering op het Campus Fidei (‘Veld van geloof’), in een buitenwijk van Rio, zou plaatsvinden. Door de aanhoudende regen is het terrein van 2 bij 4 km evenwel veranderd in een modderpoel en dus ongeschikt om er de nacht door te brengen.


   NAAR TOP       NAAR INHOUDSOVERZICHT       NAAR THUISPAGINA   

Paus Franciscus in Rio (25/07/2013)

BEZOEK AAN SLOPPENWIJK (25/07)

BRUSSEL (KerkNet/RadVat/CWN) – Kort voor zijn ontvangst door honderdduizenden pelgrims op het strand van Copacabana, bezocht paus Franciscus een sloppenwijk in Rio. Hij zegende er een altaar in een kapel en bezocht de woning van zeven families. Paus Joannes Paulus II bezocht in 1980 al eens eerder een sloppenwijk. Tijdens een wandeling door de wijk, waar hij ongedwongen met omstanders sprak en kinderen zegende, bleven zijn lijfwachten op de achtergrond. De bewoners applaudisseerden omdat Franciscus persoonlijk de woningen in de favela bezocht en er kwam kennismaken met hun levensomstandigheden. Eerder op de dag had de paus op het stadhuis van Rio de sleutels van de stad ontvangen en er de vlag van de Olympische Spelen van 2016 in Rio gezegend.

Volgens media zijn er in Rio alleen al 700 sloppenwijken. Naar schatting 1,5 miljoen inwoners uit de Braziliaanse grootstad leven in armoede. Met het bezoek aan de favela Varginha, waar in het verleden een oorlog tussen drugsbenden werd uitgevochten en waar de grote kloof tussen arm en rijk in Brazilië bijzonder duidelijk wordt, gaf de kerkleider opnieuw een krachtig signaal en getuigde hij nogmaals van zijn zorg voor de zwaksten en meest uitgeslotenen, zoals recent ook bij zijn bezoek aan het eiland Lampedusa. Het bezoek van vandaag wil de armen in Rio, maar ook elders in Brazilië en in Latijns-Amerika, een hart onder de riem steken. Toch is het bezoek aan een van de meest achtergestelde buurten van Rio niet vanzelfsprekend. Vooral het veiligheidsaspect baarde de organisatoren ernstige zorgen. Daarom ook werd voor dit historische pausbezoek aan een sloppenwijk gekozen voor een kleinere favela. In Varginha werd eerder ook de film 'City of God' opgenomen.

Boodschap van hoop (24/07/2013)

Paus Franciscus riep gelovigen gisteren in zijn eerste eucharistieviering in Brazilië, tijdens zijn bezoek aan het nationale heiligdom van Aparecida, op om zich af te keren van het materialisme en zich in te zetten voor meer sociale rechtvaardigheid. Hij verwees naar kwalen zoals geld, succes, macht en genot. “Verlies de hoop niet. Het Kwaad bestaat, maar God is sterker, veel sterker.” Vooraf had hij kort gebeden bij het zwarte Mariabeeld van Nossa Senhora Aparecida en zichtbaar ontroerd een kopie van het beeld ontvangen.

De katholieke Kerk blijft sterk verankerd in de Braziliaanse samenleving. Maar het ontging ook de paus niet dat zij de voorbije decennia vele gelovigen heeft verloren aan de Pinksterkerken en evangelische groepen. De Braziliaanse bisschoppen hopen dat zij met de nieuwe paus de trend kunnen keren. Verwijzend naar de CELAM-conferentie van de Latijns-Amerikaanse bisschoppen in 2007 herhaalde paus Franciscus gisteren de oproep voor een nieuwe evangelisatie van het continent. “Wees hoopvol, laat u verrassen door God, beleef de vreugde van het geloof en deel dit geluk met anderen. God is u steeds nabij. Hij is steeds bereid om de gelovigen te helpen die Hem nodig hebben.” De kerkleider sprak de hoop uit om in 2017 terug te keren naar dit populaire bedevaartsoord, als de driehonderdste verjaardag wordt gevierd van de ontdekking van het zwarte Mariabeeld door drie vissers. Ondanks de regen waren tienduizenden gelovigen toegestroomd om een glimp van de paus op te vangen.


Veroordeling van drugskartels

Na zijn terugkeer naar Rio de Janeiro veroordeelde hij tijdens een bezoek aan het Sint-Franciscusziekenhuis de liberalisering van drugs en viel hij bijzonder scherp uit naar de drugskartels. “Het kwaad van de drugshandel, dat geweld veroorzaakt en pijn en dood zaait, vereist een moedig handelen van de hele samenleving.” De paus gelooft niet dat die problemen door een liberalisering van drugs worden opgelost. “Wij moeten de oorzaken aanpakken die aan de basis liggen van dit drugsgebruik, door ons voor meer rechtvaardigheid in te zetten, door jongeren waarden door te geven, door een gemeenschapsleven uit te bouwen dat steun geeft aan diegenen die in nood zijn en dat hoop geeft voor de toekomst.”


   NAAR TOP       NAAR INHOUDSOVERZICHT       NAAR THUISPAGINA   

WOORD VAN GOD IN JE OPNEMEN ALS EEN SPONS

Jezus vertelde de parabel van het zaad om duidelijk te maken hoe mensen kunnen luisteren naar Gods woord en er naar handelen. Een jongere verhaalt vanop de WJD wat hem getroffen heeft in het alternatieve beeld van ‘de spons’.  Een woord om over na te denken en in praktijk te brengen !

“… Het water staat symbool voor het “Woord van de Heer”. Vier elementen heeft men gebruikt om de verschillende categorieën van gelovigen aan te tonen. Het eerste symbool is een balletje. Je kan het onderdompelen in het water, maar het balletje zal geen water opnemen. Het tweede symbool is een stukje krijt. Het zal het water opnemen, maar het zal daarna niet meer schrijven. Het derde symbool is een leeg flesje. Je kan het vullen met water en het weer afgeven, maar het flesje zal wel leeg zijn. Tot slot is er de spons, die het water absorbeert en hoe hard je de spons ook uitwringt, ze zal altijd vochtig blijven. Zo ook met het “Woord van de Heer”. Je kan je laten onderdompelen zoals het balletje, maar het niet opnemen, er niets mee doen. Of zoals het krijtje, het wel opnemen, maar het daarna niet kunnen afgeven. Het flesje typeert het tijdelijke karakter van het geloof. Je kan het “Woord van de Heer” opnemen en ook weer doorgeven, één of meerdere keren, maar je moet het telkens opnieuw vullen. En als spons, blijf je vochtig, ook nadat je het “Woord van de Heer” hebt doorgegeven. Je zal jezelf wel vochtig moeten houden, maar als je in het bad water blijft, zal dat geen probleem zijn. “  (©Verse Vis  Wouter Rogiers )Foto Tavernier


NAAR TOP       NAAR INHOUDSOVERZICHT       NAAR THUISPAGINA

VLAAMSE JONGEREN IN RIO VOOR START WERELDJONGERENDAGEN  


BRUSSEL (KerkNet/VerseVis) - Na een inleefweek in het bisdom Ruy Barbosa van de uit Oost-Vlaanderen afkomstige bisschop André De Witte in het noorden van Brazilië, zijn de Vlaamse jongeren in Rio De Janeiro aangekomen voor de start van de Wereldjongerendagen (WJD). Het is Jongerenpastoraal Vlaanderen (IJD) dat instaat voor de organisatie van de reis van de tweehonderd Vlaamse jongelui.

De inleefweek in het noorden van Brazilië liet een diepe indruk na op de jongeren. Zo bezochten enkele hen een plaatselijke gevangenis. Toen ze hun hand doorheen de tralies uitstaken naar een gevangene, begon die te huilen. De Vlaamse WJD-ers werden er heel stil van. Tijdens de inleefweek logeerden de jongeren in gastgezinnen. Een van de ‘gastouders’ getuigt: “Ik ben zo blij met jullie komst. Dat jullie van zo ver naar deze onbenullige plaats tot bij ons komen, is hartverwarmend. Dat wij, die niet veel hebben en niet veel kunnen, toch ons huis kunnen delen met jullie jongeren beschouwen we als een Godsgeschenk.”

In Rio de Janeiro, waar de WJD gisteren van start gingen met een viering op het beroemde strand van Copacobana, zijn de Vlamingen in groepen ondergebracht bij meerdere parochies in de gaststad en in de omliggende gemeenten. Ze overnachten bij gastgezinnen of in een sporthal of zaal. Elk land of elke regio krijgt bovendien een parochiekerk toegewezen, waar ’s morgens catechese in de eigen taal wordt gegeven. Na de middag nemen alle jongeren dan deel aan het jongerenfestival in de stad. Op honderden plaatsen in Rio zijn er optredens, sportmanifestaties, rondleidingen in musea, gebedsmomenten, workshops, film- en theatervoorstellingen. Vaste ingrediënten zijn de eerste ontmoeting met paus Franciscus (donderdag), de kruisweg (vrijdag), de avondwake (zaterdag) en de slotviering op zondag. Voor het slotweekend wordt minstens 1 miljoen jongeren uit de hele wereld verwacht op het ‘Campus Fidei’, het immense WJD-terrein.

Tien Vlaamse deelnemers vormen samen ‘Verse Vis’ en brengen op hun website en Facebook-pagina en via Twitter zelf verslag uit van hun belevenissen en ervaringen. Zie onderstaande links.

Website van verse vis     http://www.versevis.be/     

Facebookpagina              https://www.facebook.com/Versevisrio  

Twitter                          https://twitter.com/Verse_Vis


   NAAR TOP       NAAR INHOUDSOVERZICHT       NAAR THUISPAGINA   


HANS GIJBELS (een theoloog) AAN HET WOORD (uit website van “VerseVis”)

In Brazilië zijn de Wereldjongerendagen gestart. Er wordt een paar miljoen jongeren verwacht, waarvan een paar honderd Vlamingen. Het hele gebeuren is een erfenis van paus Joannes Paulus II die in 1986 een paar miljoen jongeren naar Rome liet afzakken om daar enkele geloofsdagen mee te maken.

Daarna ging het spektakel om de 2 à  3 jaar de hele wereld rond: Buenos Aires, Compostela, Toronto, Parijs, Manilla.  Aan de editie van Keulen (2004) was de eerste buitenlandse reis van paus Benedictus XVI gekoppeld. Aan deze editie (2013) die van paus Franciscus. Op 28 juli zal hij ter afsluiting van de WJD 2013 eucharistie vieren met wellicht 2 miljoen jongeren. Voor velen is het een raadsel waar het succes van de WJD vandaan komt. Het is zeker niet te danken aan de media. Die waren in het verleden eerder terughoudend om erover te rapporteren, tenzij er incidenten waren. Ik herinner me nog de grote hilariteit n.a.v. de afkondiging van een aflaat die verbonden werd aan de editie van Keulen. Of het nonnetje dat met andere deelnemers danste in de euforie die voorafging aan de afsluitingsviering met de paus in Keulen. Maar ere wie ere toekomt. De media-aandacht is inmiddels wel gegroeid en dat is helemaal terecht voor een evenement dat links en rechts omschreven wordt als het Woodstock van de katholieke kerk. De omvang van het gebeuren in Rio nu, is dermate impressionant dat het de wereldbeker voetbal wellicht overvleugelt.

Zingeving

Vanwaar die groeiende belangstelling? De belangrijkste reden is zeker de al aangehaalde omvang van het gebeuren, alsook de eerste buitenlandse reis van de paus. Maar er is wellicht meer en dat gaat dieper dan de aantallen. Vooral bij de jongeren zelf is er zo’n grote belangstelling omwille van het unieke van het evenement. Het gaat om een hele generatie van jongeren die geen zwaar beladen verleden meetorsen en die helemaal niet moeten optornen tegen een instituut dat heel hun leven bepaalde. Centraal staat iets heel anders: een eerste kennismaking of een verdieping van het christen-zijn. Jongeren liggen in deze doorgaans helemaal niet wakker van de herbestemming van kerken, de hertekening van parochies, de christelijke identiteit van een katholiek ziekenhuis of het priestertekort. Zij zijn daarentegen wel vragende partij voor spiritualiteit, voor zingeving, voor geestelijke diepgang. Ze willen dat op een authentieke manier beleven met rechtsreeks het evangelie als inspiratiebron. Authenticiteit staat centraal. Vandaar dat voor hen de huidige paus zo’n aantrekkelijke figuur is. Vandaar dat er zoveel mensen verwacht worden voor de afsluitende viering iets buiten Rio de Janeiro.

Joden, christenen en moslims

De WJD vormen een wonderlijke mix van jongeren die over het algemeen op een positieve manier tegen de wereld aankijken. Aan de ene kant van het spectrum staan zij die gewoon uit nieuwsgierigheid meegaan, aan het andere uiterste staan zijn die “bij wijze van spreken“ dagelijks gaan biechten. En ook die variëteit wordt door de meeste jongeren als een sterktepunt en een verrijking gezien. Het gaat inderdaad om een eenheid, voorbij het wij-zijverhaal dat haaks staat op het evangelie.

Wereldwijd stijgt de aandacht en de nieuwsgierigheid naar religie. Dat vertaalt zich vanzelfsprekend in een groeiende media-aandacht. De WJD vormen dan ook een echte verademing in die berichtgeving, want meestal gaat het nieuws over religie als een katalysator voor geweld. Daarbij komt nog eens dat dit gewelddadig nieuws vooral uit de moslimwereld wordt gepikt, wat ons een vertekend beeld geeft van de doorsnee moslim. Ik wil dan ook graag eindigen met het WJD evenement van zondag (21 juli): op de universiteit van Rio kwamen 200 jonge joden, christenen en moslims samen om te verbroederen en uit te wisselen over eenheid en dialoog in de toekomst.

(De auteur is gastprofessor theologie KULeuven.)


   NAAR TOP       NAAR INHOUDSOVERZICHT       NAAR THUISPAGINA   


AANKOMST VAN DE PAUS IN BRAZILIË (22 juli 2013)

Paus Franciscus toonde zich dankbaar voor het hartelijke onthaal: Ik heb geleerd dat ik om Brazilianen te ontmoeten langs hun hart moet gaan. Ik kan hen goud noch zilver bieden, maar ik breng hen het grootste geschenk dat ik heb ontvangen: Jezus Christus.

De reden voor mijn bezoek strekt zich echter uit tot buiten Brazilië, omdat ik Rio bezoek voor de Wereldjongerendagen. De jongeren komen uit alle windstreken. Zij spreken verschillende talen en hebben verschillende culturen. Maar samen vinden zij de vervulling van hun diepste verlangens in Christus. Christus stelt vertrouwen in hen en roept hen op om deel te nemen aan zijn missie om alle volkeren tot zijn leerlingen te maken.  De paus richtte zich tot de politieke en maatschappelijke verantwoordelijken, maar ook tot de ouders van de jongeren: Ik hoop dat wij ons tijdens deze week allen dezelfde vraag stellen. Hoe kunnen wij de materiële en geestelijke voorwaarden vervullen opdat jongeren hun mogelijkheden volledig verwezenlijken? Hoe kunnen wij hun veiligheid en opleiding verzekeren en hen waarden doorgeven?

   NAAR TOP       NAAR INHOUDSOVERZICHT       NAAR THUISPAGINA   


ENIGE DAGEN VÓÓR DE EIGENLIJKE AANVANG

Een verslag van Wouter Rogiers over de sfeer in een Eucharistieviering tijdens de missieweek

Dat muziek en dans eigen is aan de Braziliaanse cultuur, hoeft geen verdere duiding meer. Het samba van het carnaval komt ieder jaar via de media wel naar ons toe. Maar dat er ook Samba zit in de eucharistievieringen, was toch een ware ontdekking, al hadden we dit misschien kunnen vermoeden, na het muzikaal en swingende onthaal in Ruy Barbossa en in de andere parochies. Als we een reden moeten zoeken, waarom de eucharistievieringen bij ons in België geen aantrekkingskracht meer hebben, dan moeten we misschien het ontbreken van een swingend karakter als oorzaak geven. Geen kerkorgel te bespeuren in de kathedraal van Ruy Barbossa, wel een heuse PA-installatie en een band met het karakter van de Laatste Showband. Bij de intrede weerklinkt er geen bel, maar onmiddellijk het akkoord van een elektrische gitaar. De muziek die door de boxen gaat, is er een van moderne popmuziek, met een religieus karakter. De gelovigen zingen en klappen mee. We worden ondergedompeld in een bijna uitzinnige sfeer. Identieke structuur, ander karakter. De eucharistieviering in Ruy Barbossa, was in dit geval ook wel de zendingsviering en de start van de missionaire week. Maar ik vermoed dat ik later deze week zal kunnen bevestigen, dat dit geen uitzondering is. De viering heeft identiek dezelfde structuur als bij ons, alleen stel ik meer enthousiasme vast, er hangt een vrolijke en aanstekelijke sfeer. En ja, als ik even rondkijk, zie ik heel veel ouderen, maar de jeugd krijgt bovenal het belangrijkste aandeel in de viering. Er wordt swingend gezongen en gemusiceerd door de kerkband, de aanwezige gelovigen, de misdienaars en de voorgangers. Dit alles wordt vergezeld van menig handgeklap, zowel bij de vaste elementen uit onze eucharistie, als de liederen tussendoor. Maar het verrassendste moment van de viering was misschien wel het aanbrengen van het Evangeliarium. Ook niet nieuw bij ons, al gebeurde het hier al voor de eerste lezing en van achteruit de kerk, al dansend door enkele jongeren, onder massaal muzikaal geweld, waarin ook de voorgangers hun aandeel in hadden. Contrasterend voor de stijve houding, waarin dit bij ons vaak gebeurd. De eucharistievieringen krijgen hier echt wel een ander karakter, die wij zelfs in huwelijksvieringen, waar er bij ons toch vaak wat meer wordt toegelaten, nog niet kunnen evenaren. Ik heb me geen minuut verveeld en ondanks dat ik de taal niet machtig ben, heb ik ook nog eens de diepere boodschap begrepen, omdat de boodschap veel dichter bij de mensen wordt gebracht, zelfs tussen de mensen. Er is geen grote afstand tussen altaar en de eerste rij mensen. Dit is onze kerk van de toekomst.

   NAAR TOP       NAAR INHOUDSOVERZICHT       NAAR THUISPAGINA