GELOOF en LEVEN



 HOME

 INHOUD

PERSOON EN VISIE VAN GEORGES LEMAITRE [1].

“Een beetje wetenschap verwijdert van God,

maar veel wetenschap leidt naar Hem toe”

(Louis Pasteur)

    NAAR INHOUD     

 

Een geleerde landgenoot

In 1966 overleed een wetenschapper die men over heel de wereld de vader van de “Big Bang” noemt.  Georges Lemaître werd geboren in Charleroi in 1894.  Na zijn studies bij de Jezuïeten trok hij op 17-jarige leeftijd naar de Katholieke Universiteit van Leuven. Als oorlogsvrijwilliger maakte hij heel de oorlog van 1914/18 mee als artillerist omdat hij zo goed kon berekenen.  Terug aan de universiteit wordt hij burgerlijk ingenieur maar ook doctor in de fysische en mathematische wetenschappen en haalt ook nog een licentie in de filosofie omdat hij zich al sinds zijn jeugd tot het priesterschap voelde aangetrokken.  Hij wordt priester gewijd in 1923.  Wiskunde wordt zijn hobby en zijn beroep.  Maar eerst gaat hij nog naar Cambridge bij de beroemde Eddington waar hij de algemene astronomie [2] en speciaal de astrofyica [3].  Hij zet zijn studies nog wat voort in Boston (V.S.) aan het observatorium van Harvard en aan het Massasuchets Institue of Technology.  

Hij komt in contact met de fameuze cosmoloog Hubble [4].  Zo werd hij getuige van de ontdekking van de verbijsterende dimensie van het heelal in expansie.  In 1927 lanceert hij dan een kosmologische tesis, nl. deze van de Primitieve Atoom.  Dit werd hem niet in dank afgenomen.  Einstein en Hawkings gingen niet akkoord; Eddington en Hubble wel.  Sommigen noemden hem lachend de “vader van de Big Bang”, een een term die sindsdien klassiek is geworden.  Als professor te Leuven liet hij ondertussen 3 reusachtige electrische rekenmachines aanvoeren waarmee hij onbekende algebraïsche gebieden kon exploreren.  Van 1943 tot 1945 was hij voorzitter van het Belgisch Genootschap van Astronomie.  Maar het voor en tegen Lemaïtre bleven voortduren.  In 1936 werd hij lid van de Pauselijke Wetenschappelijke Akademie en in 1960 werd hij er voorzitter van.  Paus Pius XII is getuige geweest van heel wat nachtelijke telescopische waarnemingen van monseigneur Georges Lemaïtre in het observatorium van Castel Gandolfo, het zomerverblijf van de paus.  De paus heeft zich zelfs door hem laten weerhouden om een bepaalde teorie nl. de overeenkomst tussen de scheppingsteorie en de “Big Bang” als een soort van geloofspunt naar voor te schuiven, omdat dit alles nog een punt van wetenschappelijke discussie was.

De Primitieve Atoom ofte “de Big Bang”

Hoe is het heelal ontstaan ?  Een oneindig kleine, maar... oneindig zware atoom.  Oneindig klein (een micron is nog veel te veel om het te berekenen) maar het weegt zo zwaar al het hele heelal, heeft een onvoorstelbaar hoge temperatuur en in de eerste seconde van zijn bestaan vermeerdert zijn omvang met 3 x 10 met daarachter 14 nullen !  In dit ene stomme zinnetje steekt het verbijsterend licht dat Mgr. Lemaïtre, na vele jaren gespannen studie, als een geschenk, als een plots inzicht ontving.

Je zou het dan zo kunnen stellen dat door ouder te worden die primitieve atoom een noodzakelijke adolescentiekrisis heeft doorgemaakt waarna stilaan gerijpte en volwassen energieën in het spel komen die hem herlanceren naar zijn oneindige bestemming : het denken, de geest, God die zijn bron is.  God ! wat is 15 miljard jaar toch weinig op de schaal van de eeuwigheid !

  (Vrij naar een artikel van S.T. in “Bonne Nouvelle” (Revue au service du Renouveau charismatique, des groupes de prière en des communautés, publiée sous la responsabilité de  la Communauté Maranatha , Bruxelles), jg. 18, n° 101-102, Mai-Août 1995

    NAAR INHOUD           TOP