GELOOF en LEVEN



 HOME

 INHOUD

“De hoop wordt niet teleurgesteld”

Hoop: de as van het Jubeljaar

dat door de paus is uitgeroepen voor 2025

De Heilige Vader verkondigde in de Sint Pieter de bul van de bijeenroeping van het Jubeljaar van 2025, als een gelegenheid "om de hoop nieuw leven in te blazen", zoals de heilige Paulus de christenen van Rome aanmoedigde. Het gewone jubileum begint in Rome op 24 december van dit jaar 2024 en in de bisdommen op zondag 29/12/2024. En het zal eindigen in de particuliere kerken op 28 december 2025, en in Rome op 6 januari 2026, op Driekoningen, Feest van de Openbaring van de Heer.  

Samenvatting door Francisco Otamendi in Het Kompas van 9 mei 2024 www.omnesmag.com


De plechtige tekst van het Jubeljaar 2025 door de paus in de Sint-Pietersbasiliek werd afgekondigd, op het hoogfeest van de Hemelvaart van de Heer, is getiteld "Spes non confundit" (Hoop stelt niet teleur), woorden uit de Paulinische brief aan de Romeinen (5,5).

De paus delegeerde de lezing van belangrijke paragrafen van de bul van het Heilig Jaar 2025, die de gelovigen deze maanden voorbereiden met een speciale gebedstijd, aan Mgr. Leonardo Sapienza, regent van de prefectuur van de pauselijke huishouding, en deken van het College van apostolische protho-notarissen.

Aan het einde van de lezing overhandigde paus Franciscus symbolisch een kopie van de bul aan de aartspriesters van de Romeinse basilieken, aan de pro-prefecten van het Dicasterie voor Evangelisatie, Monseigneur Fisiquella en kardinaal Tagle, en aan de secretaris van hetzelfde dicasterie, Mosneñor. Nwachukwu, secretaris van het Dicasterie, vertegenwoordiger van alle bisschoppen van Afrika, en de prefecten van de dicasteries voor de Oosterse Kerken en voor de bisschoppen,

Pelgrims van hoop

"Spes non confundit", "hoop stelt niet teleur". Onder het teken van hoop heeft de apostel Paulus de christelijke gemeenschap in Rome bemoedigd. Hoop is ook de centrale boodschap van het volgende Jubileum, dat volgens een oude traditie de paus om de vijfentwintig jaar bijeenroept", begint met de tekst van de bul gedateerd door paus Franciscus in St. Jan van Lateranen, 9 mei 2024, het Hoogfeest van de Hemelvaart van Onze Heer Jezus Christus, de twaalfde van het pontificaat:














"Ik denk aan alle “pelgrims van de hoop” (Peregrinantes in spem) die naar Rome zullen komen om het Heilig Jaar te beleven en aan degenen die, niet in staat om naar de stad van de apostelen Petrus en Paulus te komen, het zullen vieren in de particuliere Kerken", zei hij. "Moge het voor allen een moment zijn van levende en persoonlijke ontmoeting met de Heer Jezus, de 'deur' van het heil (vgl. Joh 10,7, 9); met hem, die de Kerk de zending heeft om altijd, overal en aan iedereen te verkondigen als "onze hoop" (1 Tim. 1,1)".

Eerdere ontwikkelingen

De paus zegt verder dat "het Heilig Jaar 2025 in continuïteit is met de voorafgaande gebeurtenissen van genade. In het laatste gewone Jubeljaar werd de drempel van de tweeduizend jaar van de geboorte van Jezus Christus overschreden. Vervolgens heb ik op 13 maart 2015 een buitengewoon Jubileum bijeengeroepen met als doel de ontmoeting met het "Aangezicht van Barmhartigheid" van God, de centrale verkondiging van het Evangelie voor alle mensen van alle leeftijden, te manifesteren en te vergemakkelijken.

Nieuw jubileum: route gemarkeerd door grote etappes

Nu is de tijd gekomen voor een nieuw Jubeljaar, om de Heilige Deur weer wijd open te zetten en de levende ervaring van Gods liefde aan te bieden, die in het hart de zekere hoop op redding in Christus wekt.

Tegelijkertijd zal dit Heilig Jaar de weg wijzen naar een andere fundamentele verjaardag voor alle christenen: in 2033 vieren we de 2000ste verjaardag van de Verlossing die tot stand is gebracht door het lijden, de dood en de verrijzenis van de Heer Jezus.

Opening van heilige deuren: 7 belangrijke data

"We worden dus geconfronteerd met een weg die wordt gekenmerkt door grote etappes, waarin Gods genade voorafgaat aan en begeleidt bij de mensen die enthousiast wandelen in geloof, ijverig in naastenliefde en volhardend in hoop", vervolgde hij. "Gesteund door deze lange traditie en met de zekerheid dat dit Jubeljaar een intense ervaring van genade en hoop zal zijn voor de hele Kerk, beveel ik:

1) dat de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan vanaf 24 december 2024 wordt geopend, waarmee het gewone jubileum begint.

2) Op de volgende zondag, 29 december 2024, zal ik de Heilige Deur openen van de Sint-Jan van Lateranen-kathedraal, die op 9 november van dit jaar de 1700ste verjaardag van haar inwijding zal vieren.

3) Vervolgens wordt op 1 januari 2025 het Hoogfeest van Maria, Moeder Gods, de Heilige Deur van de Pauselijke Basiliek van St. Maria de Meerdere geopend.

4) En tot slot, op zondag 5 januari 2025, wordt de Heilige Deur van de Pauselijke Basiliek van St. Paulus Buiten de Muren geopend. Deze laatste drie Heilige Deuren zullen gesloten worden op zondag 28 december van hetzelfde jaar."

In de bisdommen: 29 december 2024

5) "Ik bepaal verder dat op zondag 29 december 2024 in alle kathedralen en co-kathedralen de diocesane bisschoppen de eucharistie zullen vieren als de plechtige opening van het Jubeljaar, volgens het ritueel dat voor de gelegenheid moet worden voorbereid. In het geval van een viering in een medekathedraalkerk kan de bisschop zich laten vervangen door een speciaal daartoe aangewezen afgevaardigde.

Moge de bedevaart van een kerk die voor de samenkomst is uitgekozen naar de kathedraal het teken zijn van de weg van de hoop die, verlicht door het Woord van God, de gelovigen verenigt. Dat daarin enkele passages van dit document worden gelezen en dat de aflaat van het Jubeljaar aan het volk wordt verkondigd, die kan worden verkregen volgens de voorschriften die in dezelfde ritus zijn vervat voor de viering van het Jubeljaar in de particuliere Kerken.

6) Tijdens het Heilig Jaar, dat in de particuliere Kerken op zondag 28 december 2025 eindigt, moet ervoor worden gezorgd dat het volk van God met volledige deelname zowel de verkondiging van de hoop op Gods genade als de tekenen die getuigen van de werkzaamheid ervan aanvaardt.

7) Het Gewone Jubileum wordt afgesloten met het sluiten van de Heilige Deur van de Pauselijke Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan op 6 januari 2026, de Openbaring van de Heer. Moge het licht van de christelijke hoop alle mensen bereiken, als een boodschap van Gods liefde die tot allen is gericht. En moge de Kerk een getrouwe getuige zijn van deze verkondiging in alle delen van de wereld."

"Een kans om de hoop voor iedereen nieuw leven in te blazen"

"Iedereen wacht. In het hart van ieder mens is er hoop als een verlangen en verwachting van het goede, zelfs als we niet weten wat morgen zal brengen. De onvoorspelbaarheid van de toekomst geeft echter aanleiding tot vaak tegenstrijdige gevoelens: van vertrouwen tot angst, van sereniteit tot ontmoediging, van zekerheid tot twijfel. We vinden vaak mensen die ontmoedigd zijn, die met scepsis en pessimisme naar de toekomst kijken, alsof niets hen geluk kan brengen."

"Moge het Jubeljaar voor iedereen een gelegenheid zijn om de hoop nieuw leven in te blazen. Gods Woord helpt ons hun redenen te vinden. Laten we ons laten leiden door wat de apostel Paulus precies aan de christenen van Rome schreef", zei Franciscus.

Vrede, leven, de armen, gevangenen, migranten, ouderen, jongeren, Nicea...

De paus schrijft in de bul dat "we niet alleen de hoop bereiken die Gods genade ons geeft, maar ook geroepen zijn om die te herontdekken in de tekenen van de tijd die de Heer ons aanbiedt. En "de tekenen van de tijd, die het verlangen van het menselijk hart bevatten, dat Gods reddende aanwezigheid nodig heeft, moeten worden omgevormd tot tekenen van hoop".

Enkele tekenen van hoop die de Heilige Vader in de bul van het Jubileum heeft beschreven, zijn vrede voor de wereld, openheid voor het leven, zorg voor armen, gevangenen, migranten of ouderen, de initiatieven van jongeren, of de 1.700ste verjaardag van het Concilie van Nicea, dat "een uitnodiging is aan alle kerken en kerkelijke gemeenschappen om verder te gaan op de weg naar zichtbare eenheid, nooit moe worden passende wegen te zoeken om volledig te beantwoorden aan Jezus' gebed: "Opdat zij allen één mogen zijn: zoals Gij, Vader, in Mij zijt en Ik in U, opdat ook zij één mogen zijn in ons, opdat de wereld moge geloven dat Gij Mij gezonden hebt."

Het fundament van onze hoop

Op een ander moment staat de paus stil bij het feit dat "Jezus die stierf en weer opstond het centrum van ons geloof is". […] "Christus stierf, Hij werd begraven, Hij stond weer op, Hij verscheen. Voor ons heeft hij het drama van de dood doorgemaakt", en hij laat zien dat "de hoop haar hoogste getuigenis vindt in de Moeder Gods. Daarin zien we dat hoop geen vergeefs optimisme is, maar een geschenk van genade in de realiteit van het leven.

Ten slotte moedigt de Heilige Vader ons aan om ons van nu af aan "door de hoop te laten trekken en toe te staan dat deze door ons besmettelijk is voor degenen die dat wensen. Moge de kracht van die hoop ons heden vervullen in de zelfverzekerde verwachting van de komst van onze Heer Jezus Christus, aan wie nu en in de komende eeuwen lof en glorie toekomt.

DE AUTEUR Francisco Otamendi