GELOOF en LEVEN



 HOME

 INHOUD

TWINTIGSTE-EEUWSE THEOLOGIE

Orthodoxie, door G. K. Chesterton

Juan Luis Lorda in Het Kompas van28 februari 2018 www.omnesmag.com















Orthodoxie is het meest centrale boek van Chesterton, het boek dat zijn leven en denken het beste definieert. Het is een persoonlijke routebeschrijving en een voorbeeld van hoe het christelijk geloof doorheen  de rook van sommige wereldbeelden van de twintigste eeuw schijnt.

tekst Juan Luis Lorda


Gilbert Keith Chesterton (1874-1936) wordt terecht beschouwd als een van de belangrijkste auteurs van het twintigste-eeuwse christelijke denken. En Orthodoxie (1908), een boek dat het debat definieert tussen het christendom en veel hedendaagse ideeën, die gedeeltelijk, zoals hij graag overwoog, christelijke ideeën zijn "die gek zijn geworden" door hun relatie met het geloof en, in dezelfde mate, met het gezond verstand te verliezen (‘ een ketterij is een waarheid die op hol is geslagen’). Het bewonderenswaardige aan Chesterton is dat het lijkt alsof hij, zonder gespannen te raken, zonder iemand te berispen, met iedereen kan omgaan door middel van een letterlijk verpletterend gezond verstand. Met gedurfde en humoristische contrasten toont hij de belachelijkheid van zoveel ideeën, terwijl hij tegelijkertijd mensen omarmt.

Licht in de rook

Wat Chesterton voor zich heeft, lijkt veel op wat we vandaag hebben. In de eerste plaats een materialisme dat de mentaliteit van de tijd van onderaf doordringt en een vage wetenschappelijke basis heeft. Het heeft andere eerdere denkfantasieën, idealistische bijvoorbeeld, zonder slag of stoot terzijde geschoven en er zonder krediet antiek van gemaakt. Dit materialisme is gebaseerd op het simpele feit dat de moderne wetenschap al tweehonderd jaar met zekerheid begrijpt hoe materiële objecten en levende wezens die onze zintuigen observeren, zijn gemaakt. En daarmee denkt hij alles te weten, hoewel hij nog niet begrijpt en niet kan verklaren waarom zo'n wonder uit het niets en zonder enig plan tot stand is gekomen. Het kan ook niet verklaren wat wij mensen zijn en denken, want ons bewustzijn met ons denken en onze vrijheid is niet materieel. Maar hij is zo zeker en trots op wat hij weet dat hij niet beseft wat hij niet weet.

Meer over G.K.Chesterton :

- Het Teken - nr 1, Juni 2010 - G.K. Chesterton, verdediger van het geloof en het gezond verstand.” - Tijdschriften - Thomas - Godsdienstonderwijs.be (kuleuven.be)  

- Gilbert Keith Chesterton - Wikipedia