GELOOF en LEVEN



 HOME

 INHOUD

De paus bij de Urbi et Orbi-zegen: "Het Kind vraagt ons een stem te zijn voor de stemlozen"


In de traditionele kerstboodschap die de Urbi et Orbi-zegen van de paus begeleidt, herinnerde Franciscus aan de vele plaatsen op aarde waar vrede een doel blijft en ook aan Jezus in de geringsten: geaborteerde kinderen, migranten en oorlogsslachtoffers.

Verslag: Maria José Atienza (La Brùjula dinsdag 25 december 2023 - www.omnesmag.com















Het Heilig Land was zeer aanwezig in de boodschap die paus richtte Franciscus tot de hele wereld vóór de Urbi et Orbi-zegen die hij gaf vanaf het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek, op een koude en enigszins bewolkte ochtend in Rome, maar die honderden mensen niet verhinderde. om naar het hart van het Vaticaan te gaan om de paus op eerste kerstdag te vergezellen.

De paus begon met eraan te herinneren dat "daar, waar in deze dagen pijn en stilte heersen, de proclamatie weerklonk waarop eeuwenlang werd gewacht". Een proclamatie die "ons vervult met vertrouwen en hoop te weten dat de Heer voor ons geboren is".

In navolging van de homilie tijdens de mis op kerstavond herinnerde de paus eraan dat de menswording van Christus "ons mensen, met onze beperkingen, de zekerheid doet omarmen van een ongekende hoop, namelijk dat we voor de hemel geboren zijn".

De paus concentreerde zijn boodschap op vrede. In die vrede die het leven van Christus niet lijkt te vergezellen, zelfs niet bij zijn geboorte. De paus herinnerde eraan dat veel kinderen ook geen vreedzaam leven hebben, zelfs niet in hun oorsprong: "Hoeveel bloedbaden van onschuldigen in de wereld: in de baarmoeder, op de wegen van de wanhopigen die hoop zoeken, in het leven van zoveel kinderen wier jeugd is verwoest door oorlog. Zij zijn de kleine Jezussen van vandaag", zei de Heilige Vader.

Paus Franciscus vergeleek onze tijd met de situatie van het Betlehem waar Jezus werd geboren: "Vandaag, net als in de tijd van Herodes, bewegen de intriges van het kwaad, die zich verzetten tegen het goddelijke licht, zich in de schaduw van hypocrisie en verhulling verbergen. Hoeveel bloedbaden door geweren vinden plaats in oorverdovende stilte, verborgen voor iedereen."

Maar de hoop op vrede is vandaag relevanter dan ooit, wilde de paus benadrukken: "Christus is voor u geboren! Verheugt u, gij die de hoop hebt opgegeven, want God heeft u de hand toegestoken; hij wijst niet met zijn vinger naar je, maar biedt je zijn handje van een Kind aan om je te bevrijden van je angsten, om je te verlossen van je vermoeienissen en om je te laten zien dat je in zijn ogen waardevol bent."

Petitie voor vrede van het Heilige Land en elders

Bijzonder belangrijk was het verzoek van de paus om vrede voor de hele aarde. Paus Franciscus vroeg dat er vrede zou komen, van de Vredevorst, "in Israël en Palestina, waar oorlog het leven van deze bevolkingsgroepen schudt; Ik omarm beide, in het bijzonder de christelijke gemeenschappen van Gaza en in het hele Heilige Land."

De paus hernieuwde "een dringende oproep tot de vrijlating van degenen die nog steeds gegijzeld worden. Ik roep op om een einde te maken aan de militaire operaties, met hun dramatische gevolgen van onschuldige burgerslachtoffers, en om de wanhopige humanitaire situatie te verhelpen door hulp toe te laten. Moge geweld en haat niet verder worden aangewakkerd, maar moge er een oplossing worden gevonden voor de Palestijnse kwestie, door middel van een oprechte en volhardende dialoog tussen de partijen, ondersteund door een sterke politieke wil en de steun van de internationale gemeenschap."

Naast Israël en Palestina was de herdenking van de paus gericht op andere conflicten, die minder aanwezig zijn in de media, zoals "het gemartelde Syrië, evenals Jemen, dat blijft lijden. Ik denk aan het geliefde Libanese volk en bid dat het snel in staat zal zijn om de politieke en sociale stabiliteit te herwinnen.

Met mijn ogen gericht op het Kind Jezus, smeek ik om vrede voor Oekraïne. Laten we onze geestelijke en menselijke nabijheid tot zijn gemartelde volk hernieuwen, zodat zij door de steun van ieder van ons Gods liefde in het concrete kunnen voelen.

Moge de dag komen voor definitieve vrede tussen Armenië en Azerbeidzjan. Dat zij wordt aangemoedigd door de voortzetting van humanitaire initiatieven, de terugkeer van ontheemden naar hun huizen op een legale en veilige manier, en wederzijds respect voor de religieuze tradities en gebedshuizen van elke gemeenschap.

Laten we de spanningen en conflicten niet vergeten die de regio's van de Sahel, de Hoorn van Afrika en Soedan, evenals Kameroen, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan teisteren.

Moge de dag komen dat de broederlijke banden op het Koreaanse schiereiland zullen worden geconsolideerd en wegen van dialoog en verzoening zullen openen die de voorwaarden kunnen scheppen voor duurzame vrede."

Het thuiscontinent van de paus was ook aanwezig n dit pleidooi voor vrede. Voor Noord- en Zuid-Amerika riep de paus op tot "het vinden van geschikte oplossingen die zullen leiden tot het overwinnen van sociale en politieke onenigheid, tot het bestrijden van vormen van armoede die de waardigheid van personen aantasten, tot het oplossen van ongelijkheden en tot het confronteren van het pijnlijke fenomeen van migratie."

Franciscus heeft "de belangen en winsten die aan de touwtjes van oorlogen trekken" aangevallen, zoals de aan- en verkoop van wapens en mercantilistische belangen.