GELOOF en LEVEN
Eduardo Verástegui: "Als goede mensen zwijgen, worden ze deel van het probleem"
Verástegui, Mexicaanse acteur en producent van 'Sound of Freedom' wil een nieuw front openen in de strijd tegen kinderhandel met deze film die nu al de best bekeken onafhankelijke film ter wereld is.
Reporter: Maria José Atienza in La Brùjula van 18 Oktober 2023 (www.omnesmag.com)
Foto: Eduardo Verástegui ©Maria José Atienza
Een week. Zo lang staat Sound of Freedom al op de Spaanse billboards. Deze onafhankelijke film over de handel in minderjarigen met het oog op seksuele uitbuiting, geregisseerd door Alejandro Monteverde en met in de hoofdrollen Jim Caviezel, Mira Sorvino, Eduardo Verástegui en Javier Godino, is nummer één aan de kassa in Spanje, met meer dan een miljoen euro aan kassabonnen in de eerste 6 dagen in de bioscoop en is al gezien door meer dan 150.000 toeschouwers.
Naast zijn deelname aan de film is Eduardo Verástegui de producent van deze verfilming van het leven van Tim Ballard. Omnes kon met Verástegui praten ter gelegenheid van de promotie van deze film in Spanje.
Hoe heb je het verhaal van Tim Ballard leren kennen?
Een paar jaar geleden, tijdens een concert om het bewustzijn over kinderhandel in Los Angeles te vergroten, ontmoette ik Paul Hutchinson samen met enkele vrienden. Hutchinson stelde me voor aan Tim Ballard, die me op zijn beurt voorstelde aan andere voormalige agenten van de CIA, FBI, leger ..., een grote groep mensen die zich toelegden op het redden van kinderen die waren ontvoerd voor seksuele uitbuiting.
Alejandro (Monteverde) schreef op dat moment een verhaal over hetzelfde onderwerp, maar het was fictie. Toen ik hem vertelde dat ik deze mensen had ontmoet, dat ze hem konden adviseren en hen aan hem konden voorstellen, wiste hij alles uit wat eraan vooraf was gegaan en concentreerde hij zich op dit waargebeurde verhaal.
Omdat het een wereldwijd probleem is, was deze plaag van kindermishandeling niet zo direct aangepakt in de cinema. Is het eng om iets onder ogen te zien dat "we niet leuk vinden"?
"Het kwaad triomfeert als goede mensen zwijgen. Als goede mensen zwijgen, zijn ze geen goede mensen meer, omdat ze deel uitmaken van het probleem. Dat is moeilijk te begrijpen.
Als iemand informatie krijgt, zoals deze – over mensenhandel – en de andere kant op draait; Hij doet alsof hij niets heeft gehoord en hij zwijgt, met zijn armen over elkaar, het is heel gevaarlijk, want als onze strijd niet voor vrijheid zal zijn, dan komen ze morgen voor de jouwe.
Als ik niet vecht voor jouw vrijheid, ben ik vroeg of laat gedoemd de mijne te verliezen.
Als je dit soort informatie ontvangt, is het om meteen iets te doen.
Toen ik hoorde wat ze deze kinderen aandoen, was het voor mij geen project meer, het was een roeping. Wanneer u wordt geconfronteerd met een oproep, kunt u niet aarzelen. Een roeping is iets groters dan jezelf, je moet het volgen, ongeacht de gevolgen.
Wanneer we op deze manier reageren, staan we niet toe dat het kwaad onze cultuur overneemt.
We zijn zoals we zijn omdat veel mensen het in het verleden hebben losgelaten. Zwijgen stimuleert de pedofiel, de crimineel. Als je daarentegen stopt en het licht aandoet, komt de duisternis niet binnen.
Waarom denk je dat er deze verhulling is geweest?
"Het kan veel dingen zijn: onwetendheid, angst... Je moet iemand die niets doet vragen waarom hij niet beweegt en kijken wat hij antwoordt.
In mijn geval, toen ik deze informatie ontving, besloot ik iets te doen en ik ben er nog steeds mee bezig. Ik ben hier al acht jaar en dat zal ik blijven doen.
Wat was het duurste om te doen in deze film? Het filmen? De productie?
Het filmen was een ongelooflijke ervaring. Het was zelfs heel snel.
We hadden eerder obstakels, bijvoorbeeld als het ging om het verkrijgen van de fondsen om het uit te voeren, om de acteur ... En dan vooral op het moment van distributie.
Ik zou niet verwachten dat iemand me vertelt wat ik moet doen. Het is iets tussen jou en God. Vraag God wat je kunt doen en Hij zal je antwoorden.
Eduardo Verástegui.Producent van "Sound of Freedom"
Wat verwacht je van deze film?
– (EN) Ik hoop dat het de potentie heeft om deze beweging, die mensenhandel wil uitroeien, de ogen te openen en vooral tot ontploffing te brengen. Ik hoop dat mensen, als ze de film zien, zich afvragen wat ik me acht jaar geleden afvroeg: Wat kan ik doen?
Als ieder van ons zichzelf in vraag stelt met het verlangen om iets te doen te vinden, zullen we in staat zijn om een einde te maken aan deze vreselijke realiteit.
Die vraag moet door ieder van ons beantwoord worden. Ik kan je niet vertellen wat je moet doen. Ik weet wat mij te doen stond. Ik was filmmaker en ik maakte een film.
Ik zou niet verwachten dat iemand me vertelt wat ik moet doen. Het is iets tussen jou en God. Vraag God wat je kunt doen en Hij zal je antwoorden.
Eduardo Verástegui tijdens het interview met Omnes
Kindermishandeling, mensenhandel, waar beginnen ze?
"Op veel plaatsen en op vele manieren. Het begint thuis, wanneer er een afwezige vader is, een afwezige moeder, of beide. Dat is vruchtbare grond voor het kwaad. Ouders die aanwezig zijn, maar die in kwaliteit aanwezig zijn, maken het kwaad moeilijker. Als jij je niet bewust bent van je kind, zal iemand dat wel zijn en dat iemand de vijand kan zijn, de pedofiel... En je bent het al kwijt.
We moeten ons bijvoorbeeld afvragen hoe we onze kinderen leren om sociale netwerken te gebruiken, omdat het een poort naar deze wereld is. Niemand wordt van de ene op de andere dag een perverse pedofiele crimineel, het zijn altijd stappen. De ene stap leidt tot de andere, ten goede of ten kwade. Als we tieners of kinderen niet leren hoe ze op internet moeten navigeren, zullen ze rondsnuffelen en afbeeldingen tegenkomen die verslaving genereren en die verslavingen creëren toekomstige klanten van pornografie en mensenhandel.
We zien elke dag vrucht. Van wetswijzigingen tot mensen die misbruikt zijn en erover praten en genezen.
Eduardo Verástegui. Producent van "Sound of Freedom"
We moeten ook waarden cultiveren, zorgen voor wat we zien, horen of zeggen. Nadenken over hoe we anderen behandelen, respect voor anderen, voor het leven... Al die dingen zijn 'handremmen'. Als we daar niet voor zorgen, komen we in een samenleving terecht waarin we elkaar vermoorden. De rem kan beginnen bij iemand die zegt: "Genoeg is genoeg!", ik ga niet middelmatig zijn, ik ga mezelf in Gods handen leggen en ik ga gehoorzamen aan wat God van mij vraagt!
Er zijn hier twee soepen: Of je gehoorzaamt of je gehoorzaamt niet. Dat is alles. Als je gehoorzaamt, zijn er consequenties; Als je niet gehoorzaamt, ook. Iedereen die vraagt en antwoordt, neemt de consequenties op zich
Denk je dat er een koerswijziging gaat komen?
Ik denk dat het antwoord ligt in de resultaten van de film. De film is nummer één, als onafhankelijke film, in de wereld.
We zien elke dag vrucht. Van veranderingen in de wetgeving in sommige staten van Mexico tot ouders die meer bij hun kinderen beginnen te zijn. Mensen die misbruikt zijn en praten over wat hen is overkomen en jarenlang hebben gezwegen. Praten en genezen. Het raakt harten en redt levens.
Ik heb onlangs in Washington een wetsvoorstel ingediend dat, als het wordt geïmplementeerd, 85.000 kinderen kan lokaliseren waarvan we niet weten waar ze zijn. Deze onbegeleide Mexicaanse en Latijns-
De film heeft allerlei kritiek gehad, hebben die je geraakt?
Persoonlijk denk ik dat het echt heeft gedaan om mijn stem te helpen meer mensen te bereiken. Laat meer mensen weten wat er aan de hand is. Ik zie het in een positief licht, de film is een succes, het is de eerste keer dat een onafhankelijke film gemaakt door Mexicanen nummer één is op de Fourth of July. Alle slechte dingen die kunnen gebeuren in termen van kritiek, laster, zelfs laster... Ik zie dat als iets positiefs. Ik zal me zorgen maken op het moment dat ze me niet slaan, want die dag, zoals ze in mijn huis zeggen, is het dat je nergens meer goed voor bent
Illustrates zie: mens/kindermisbruik film Eduardo Veràstegui