GELOOF en LEVEN
Advent 1 Jaar A
1ste ZONDAG VAN DE ADVENT
Weest dus waakzaam
EERSTE LEZING Jes.,2, 1-
Het is vandaag het begin van een nieuw kerkelijk jaar. We hebben de laatste weken uitgezien naar de Komst van Jezus op het einde van de tijd. Vandaag beginnen wij opnieuw met uitzien naar de Heer, dit keer uitzien naar zijn komst in de aardse tijd.
Eeuwenlang heeft het volk van God uitgezien naar de Komst van de Messias. Wij willen intreden in die verwachting, en ons gereed maken voor zijn Komst. Wij willen ook intreden in de gezindheid van de mensen die op pelgrimstocht gingen naar Jeruzalem. Op Pelgrimstocht doorheen vele landen, met gevaren allerlei, maar altijd met het grote doel voor ogen: opgaan naar Jeruzalem, de stad van God. De psalm is daar nog een echo van: Hoe blij was ik, toen men mij riep: wij trekken naar Gods huis.
Wij willen in deze Adventstijd ons hart en ons leven meer vrijmaken voor de Heer, opdat Hij er een grotere plaats in zou krijgen: Hij zal ons zijn wegen wijzen en wij zullen zijn paden bewandelen. kom, laat ons wandelen in het licht van de Heer.
Sint Paulus roept ons toe: De nacht loopt ten einde, de dag breekt aan. Laten wij ons dus ontdoen van de werken der duisternis en ons wapenen met het licht. Jezus roept ons ook op om ons leven weer op het juiste spoor te zetten; niet in slaap dommelen door de drukte van het leven, het zaken doen, het genieten van het leven, zoals de mensen in Noachs tijd die overvallen werden door de zondvloed. Weest ook gij dus bereid, omdat de Mensenzoon komt op het uur waarop gij het niet verwacht. (Ben Van Vossel 2022/23)
2de ZONDAG VAN DE ADVENT (cyclus A 2022-
De Messias voorspeld
EERSTE LEZING Jes., 11, 1-
De Kerk wil ons voorbereiden op de komst van Jezus Christus, de Verlosser. Jesaja laat ons opzien naar de figuur van de Beloofde Messias, die zelf helemaal aan God toegewijd zal zijn en die vele anderen zal uitnodigen tot een leven volgens Gods verlangen. Zo ontstaat er een grote harmonie tussen mensen onderling en tussen mens en schepping. Het is een toekomstbeeld, maar het voltrekt zich overal waar mensen trachten te leven naar Gods verlangen. En de apostel Paulus maakt duidelijk dat dat toekomstbeeld ons moet doen beseffen dat alle mensen geroepen zijn tot het heil, ook zij van wie wij het niet zouden denken. Johannes de Doper roept in de woestijn de mensen, ook ons allen, op om de weg van de Heer voor te bereiden door bekering: zich afkeren van een zondig leven en om goede vruchten voort te brengen. We moeten niet bij onszelf denken, ik ben tenminste christen, al die anderen hebben dat geluk niet. Johannes doorprikt dat ballonetje: je moet het tonen dat je echt christen zijt door een leven dat past bij een oprechte bekering. Zo moet blijken dat wij echt uitzien naar Hem, die groter is dan Johannes de Doper, en die ons zal dopen met de heilige Geest, zodat we daadwerkelijk de wegen kunnen gaan naar het waarachtige geluk. (Ben Van Vossel 2022)
Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
3de ZONDAG VAN DE ADVENT cyclus A (2022/23)
Zijt Gij de Komende?
EERSTE LEZING Jes.35,1.6a-
De kerk vergelijkt onze Advent met de (belofte van) terugkeer uit de Ballingschap. De profeet Jesaja roept het volk op om niet bang te zijn of moedeloos: God komt om te vergelden en om u te redden. De terugkeer zal vol vreugde zijn, als de woestijn van Juda in de lente die vol kleurrijke bloemen staat. Pijn en gejammer zijn dan verdwenen. De apostel Jakobus moedigt ook ons aan om geduldig en moedig te zijn in deze wachttijd waarin wij zoals het Godsvolk uitzien naar verlossing, gerechtigheid en vrede. Geduldig en moedig. Johannes de Doper was een moedig man: hij vermaande de Farizeeën en de priesterkaste en zelfs koning Herodes. Maar in zijn gevangenis begon hij te twijfelen, zodat hij door zijn leerlingen aan Jezus laat vragen: Zijt Gij de Komende of hebben wij een ander te verwachten? Die twijfel was voor Johannes erger dan de kerker waarin hij gevangen zat. Het ontnam hem de hoop op verlossing voor zijn volk. Misschien zitten wij in diezelfde mist en stellen wij aan Jezus diezelfde vraag: Zijt Gij de Komende of hebben wij een ander te verwachten? Jezus verwijst naar de wonderen, tekenen van de toekomst én naar het Blijde Nieuws dat Hij is komen brengen: het Blijde Nieuws van Gods liefde voor allen, en op de eerste plaats voor de mensen die vanuit het besef van hun eigen onvolkomenheid uitzien naar Gods gerechtigheid en barmhartigheid. Gaan wij vandaag aan Jezus zeggen dat wij geloven dat Hij de Beloofde Redder is of blijven wij vastzitten in het duister van het ongeloof als in de duistere kerker van Johannes als mensen zonder hoop?
4de ZONDAG VAN DE ADVENT (cyclus A 2022-
Jozef de gehoor-
EERSTE LEZING Jes.7, 10-
Jozef, zoon van Jacob, lijkt in het sterk joodse evangelie van Matteüs de hoofdfiguur. Aan hem wordt het goede Nieuws gebracht, dat Jezus de redder gaat geboren worden uit Maria, de jonge vrouw, die in de profetie van Jesaja, moeder zal worden van de Immanuël, God-
KERSTMIS/NACHTMIS
Een Zoon werd ons geschonken
EERSTE LEZING (Jes.9, 1-
“Het volk dat in het donker wandelt ziet een groot licht; een licht straalt over hen die wonen in het land van doodse duisternis… Voor uw Aanschijn zijn zij vol vreugde … Want een kind is ons geboren, een Zoon werd ons geschonken.” Eeuwenlang had het uitverkoren volk in het Oud Testament uitgezien naar de Messias, die zou komen om hen te verlossen van hun onderdrukkers; Maar veel gelovige mensen zagen ook uit naar een verandering in hun samenleving, dat geen weeskinderen en weduwen, geen arme mensen meer zouden worden uitgebuit; en dat ook in hun eigen hart een grotere toewijding aan God en aan naastenliefde zou toenemen. Dan zouden zij weer voluit kunnen genieten van Gods welbehagen… Vandaag vieren we dankbaar dat Gods genade, Gods liefdevol toegewend zijn naar ons, op aarde is verschenen, “om ons van alle ongerechtigheid te verlossen en ons te maken tot zijn eigen volk, gereinigd van zonde, vol ijver voor alle goeds”. Zo klinkt het in de bief aan Titus. En het evangelie zegt het ons heel concreet: “Heden is u een Redder geboren, Christus de Heer, in de stad van David. En dit zal voor u een teken zijn: gij zult het pasgeboren kind vinden, in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe.” Wij hebben allen onze ogen voldoende open om te zien dat in onze wereld, in onze omgeving en in ons hart nog veel duister is dat moet verlost worden, nog veel onrecht, onmacht en zwakheid die nood hebben aan bevrijding. Laten wij dan op deze Kerstdag ons verlangend richten naar het Kind dat ons geboren is, als een teken dat God nog steeds van de wereld houdt. Laten wij ons begeven naar Jezus, het Kind in de kribben, onze Heiland, opdat Hij ook doorheen ons kan doorbreken in alle duisternis en onze harten, onze samenleving en de hele mensheid in het licht van Gods genadigheid kan brengen. Zalig Kerstmis. (Ben Van Vossel 2022)
MOEDERSCHAP VAN MARIA (1 januari)
EERSTE LEZING Num., 6, 22-
Zoals de Naam van God werd uitgeroepen over het Oudtestamentische Godsvolk, zo worden wij gezegend in de Naam van de Drieëne God. En wanneer wij bidden, bidden wij vaak “in de Naam van Jezus”; vandaag horen we in het evangelie zijn naam. Zo staan wij altijd onder de invloed van zijn gezegende naam, die betekent: God redt. Jezus is Gods geliefde Zoon, die uit de maagd Maria werd geboren. Een week na de geboorte van Jezus vieren wij vandaag dat goddelijk Moederschap van Maria. In het evangelie van vandaag wordt ons gezegd dat Maria in haar hart al de woorden bewaart die er rond Jezus gezegd werden, en ze overwoog ze bij zichzelf.
Het is goed de Moeder te gedenken die ons Jezus heeft geschonken en die ons naar Jezus blijft verwijzen; dàt is haar blijvende roeping en zending. Zo horen we bij de bruiloft te Kana, Maria naar Jezus verwijzen “doet maar wat Hij u zeggen zal.” Laten wij vandaag God danken voor zijn zegen die Hij ons geschonken heeft in zijn Zoon Jezus, en danken wij Hem ook voor de Moeder Gods die ook ons aller moeder is zoals Jezus zei op het kruis: “Ziedaar uw moeder.” En zij zegt op haar beurt tot ieder van ons: “Doe maar wat Jezus u zeggen zal.” (Ben Van Vossel 2023)
OPENBARING VAN DE HEER
8-
EERSTE LEZING Jes.60,1-
Vandaag is het ons feest, het feest van de Openbaring van de Heer aan de heidenvolken. Ook wij zijn mede-
2de ZONDAG DOOR HET JAAR A (2023)
Jezus, Licht van de wereld, dienaar en Zoon van God
EERSTE LEZING Jes.,49,3.5-
IN het allelujavers, vlak voor het evangelie, prijst Jezus de Vader omdat Hij de geheimen van het Koninkrijk geopenbaard heeft aan kinderen, aan mensen die in eenvoud openstaan voor de bedoelingen van God en voor het woord van Jezus. Welnu, in de lezingen van deze zondag en aan de hand van die lezingen leert de Kerk ons wie en Jezus voor haar is. Laten wij in eenvoud naar haar onderricht luisteren, als aandachtige kinderen, blij om iets bij te leren. In de eerste lezing uit de profeet Jesaja wil de kerk ons duidelijk maken dat in Jezus God zijn glorie vindt en dat Hij het godsvolk wil oprichten en uit de ballingschap wil bevrijden, maar ook dat Hij een licht zal zijn voor de heidenen, zodat het heil van God de hele wereld bereikt. In de tussenzang uit Psalm 40 zien we Jezus die de uitverkoren dienaar van God is en die zegt: Zie, ik kom, Heer, om uw wil te doen. Dat wordt het kenmerk van Jezus’ hele leven, vanaf het fiat van Maria tot het ‘alles is volbracht’ aan het kruis. Zo was heel zijn leven heilig, toegewijd aan de Vader. En dat doet Paulus in zijn brief aan de Korinthiërs schrijven: dat zij, geheiligd door Jezus, zelf een heilig leven moeten leiden, want Jezus is hun Heer en van ons allen die in Hem gedoopt zijn. In het evangelie krijgen we dan het getuigenis van Johannes de Doper over Jezus: Hij noemt Hem het Lam van God dat de zonden van de wereld wegneemt. Hij was eerder dan hemzelf. Hij doopt met de heilige Geest. Ik heb het gezien en ik heb getuigd: deze is de Zoon van God.
Laten wij ons onderdompelen in deze woorden die de Kerk ons aanbiedt en getuigen dat Jezus het licht voor de hele wereld is, dat Hij in alles de wil van de Vader heeft gedaan en zo de zonde van de wereld heeft weggenomen dat Hij ons heiligt door de heilige Geest, zodat wij mogen getuigen dat Hij, de Zoon van God is. (Ben Van Vossel 2023)
3de ZONDAG DOOR HET JAAR
EERSTE LEZING Jes.8, 23b; 9,3 Het volk dat in het donker wandelt ziet een groot licht / TUSSENZANG Psalm 27 (26) Refrein: De Heer is mijn licht en mijn leidsman / TWEEDE LEZING 1 Kor.1,10-
De profeet Jesaja schetst een donker tafereel, dat in het evangelie hernomen wordt: een volk bevindt zich in het donker, zoals tijdens een oorlog waarin geen licht meer mag worden ontstoken. Zo wordt Galilea beschreven in het evangelie, als een streek waar men in het duister ronddwaalt. Maar dan verschijnt een groot licht, zoals de evangelielezing van vandaag besloot: Jezus trok rond door geheel Galilea, Hij trad als leraar op, verkondigde de Blijde Boodschap van het Koninkrijk en genas alle ziekten en kwalen onder het volk. Galilea, land van duisternis, het wacht op het licht van Jezus Blij Nieuws. Galilea is ook ons hart, ons leven, ons gezin,, onze christengemeenschap.. Ook in dat Galilea, dat het onze is, moet het Goede Nieuws van Jezus handen en voeten krijgen, door een leven in het licht van het evangelie.
We bidden ook voor het licht van de eenheid tussen christenen, de grote zorg van Jezus, die ook de bezorgdheid van Paulus was voor zijn christengemeenschap. Christus mag niet in stukken verdeeld worden: geen partijdigheid dus, geen verdeeldheid, maar eendracht in de kracht van de heilige Geest. (Ben Van Vossel 2023)
Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
4de ZONDAG DOOR HET JAAR A (29-
Zalig de armen, zwakken, immigranten
EERSTE LEZING Sefanja,2,3; 3,12-
We krijgen vandaag het programma van Jezus te horen, het programma, belichaamd in zijn eigen leven, maar ook het programma voor ons leven als volgelingen van Jezus. De profeet Sefanja heeft het over de kleine rest van het volk, dat bescheiden en nederig is en zijn toevlucht vindt bij de Naam van de Heer. Ook sint Paulus wijst erop dat God heeft uitverkoren wat voor de wereld van geringe afkomst is en onbeduidend, wat zwak is, wat in de ogen van de wereld dwaas is… In die lijn geeft Jezus ons de grondwet van het Koninkrijk van God. Zalig de armen, zalig die wenen om al wat spijtig is in de wereld, zalig de zachtmoedigen (dus niet de geweldenaars), zalig die met groot verlangen uitzien naar Gods verlangen in hun leven en in de wereld, zalig de barmhartigen, zalig die vrede stichten, zalig wanneer ge vervolgd wordt in woord of daad omdat je Jezus volgt… Dat levensprogramma moet in ons leven gestalte krijgen. De Bergrede is geen menselijke grondwet, en ze gaat ons denken en onze kracht te boven, tenzij wij beroep doen op de heilige Geest die ons wil vormen naar Jezus gestalte. (Ben Van Vossel 2023)
5de ZONDAG DOOR HET JAAR (5/02/2023)
Laat uw licht helder schijnen
EERSTE LEZING Jes.58,7-
De profeet Jesaja stelt onze godsdienstigheid, onze relatie tot God, te midden van onze relatie met onze medemensen. Keer u niet af van uw medemensen-
Tenslotte zegt Jezus in het evangelie dat wij allemaal het licht van de wereld moeten zijn, door onze manier van leven. Wij moeten onszelf niet wegsteken maar in het leven van elke dag door onze toewijding aan God en onze medemensen getuigen van Gods heerlijkheid en van zijn liefde voor de mensen. (Ben Van Vossel 2023)
6de ZONDAG DOOR HET JAAR
De ware wijsheid
EERSTE LEZING Sirach,15,15-
Om het ware geluk te vinden is het verstandig te doen wat de Heer behaagt. Wanneer we echt willen, kunnen wij ook doen wat God behaagt. Hij heeft ons de vrijheid gegeven als grote gave, en we zijn wijze mensen wanneer wij handelen volgens Gods verlangen. De lange psalm 119 noemt die mensen gelukkig, die wandelen volgens de Wet van de Heer. Aan de Korintiërs, die groot gingen op hun wijsheid en die van hun filosofen, wijst Paulus naar Gods wijsheid die menselijke wijsheid ver overstijgt. Gods wijsheid die zich juist in de schijnbare ondergang, het kruis van Christus, openbaart als de weg naar het leven voor ons allen. De tussenzang wijst ons de weg aan waar het ware licht te vinden is, namelijk bij Jezus: “Ik ben het licht van de wereld, zegt de Heer. Wie mij volgt zal het levenslicht bezitten.” Ver boven de wettische voorschriften van de Oudtestamentische Wet is de Wet van de liefde die Jezus is komen openbaren. Die levensweg, die gerechtigheid valt niet samen met die wettische voorschriften die louter uitwendig kunnen zijn, bij Jezus gaat het om het hart van de mens en over het alles overstijgende gebod van de liefde. Zijn we met ons hart bij de Heer? Staat ons leven op de weg van de liefde?
7de ZONDAG DOOR HET JAAR (19/02/2023)
Weest heilig want Ik ben heilig
EERSTE LEZING Lev., 19, 1-
Op de eerste bladzijden van de Bijbel lezen we dat God de mens schiep aar zijn beeld, naar het beeld van God schiep Hij hen. In de lezingen van deze dag krijgen we een concrete invulling van wat dat kan betekenen voor onze omgang met onze medemensen. Het komt hierop neer: In je medemens raak je God. Of zoals de eerste lezing eindigt: “Bemin uw naaste als uzelf. Ik ben de Heer.” “Weest heilig,, want Ik, de Heer uw God, ben heilig.” En in de tussenzang wordt duidelijk gezegd hoe God is: “De Heer is barmhartig en welgezind.” Barmhartig zijn tegenover onze medemensen, hen goedgezind zijn is onze roeping om zo op God te gelijken als zijn kinderen. Jezus zal in het evangelie er op hameren: “Bemint uw vijanden en bidt voor wie u vervolgen, opdat gij kinderen moogt worden van uw Vader in de hemel, die immers de zon laat opgaan over slechten en goeden en het laat regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.” En Hij besluit met die radicale woorden, als een echo van de woorden uit de eerste lezing: “Weest dus volmaakt, zoals uw Vader in de hemel volmaakt is." Laten we naar de woorden luisteren die Jezus, de goddelijke Wijsheid, vandaag tot ons richt om ons op weg te zetten als kinderen van God. (Ben Van Vossel 2023)
ZONDAG 1 IN DE VEERTIGDAGENTIJD
EERSTE LEZING Gen.,2,7-
Met Aswoensdag en deze eerste zondag van de Veertigdagentijd willen wij ons in de liturgie laten leiden door de kerk. Het wordt een tijd van bekering, opstaan uit de zonde en opgaan naar wat Jezus heeft volbracht om ons tot het licht te brengen in zijn overwinning op zonde en dood. In het verhaal van de zondeval, lezen wij de hoogmoed van de mens die zelf wil bepalen wat goed of verkeerd is, en ook zijn wantrouwen tegenover God: heeft God het wel goed voor met ons? Staat God onze autonomie en zelfontplooiing niet in de weg met zijn geboden en verboden?
Ook wij hebben nood aan bekering, aan ommekeer. Wij moeten onze beperktheid erkennen, wij moeten durven vertrouwen op God. Ook in de beproeving. Blijven vertrouwen op Gods liefde en aandacht voor ons. Wij moeten erkennen dat wij vaak beneden de maat blijven op het vlak van daadwerkelijke liefde, van vergeving, van positieve benadering van de ander, het goede willen zien bij de ander en blij zijn met het geluk van onze naasten. Het betrekkelijke inzien van het materiële en het naar waarde schatten van een leven volgens Gods verlangen en in dienst van de medemens. Wij kijken vandaag op naar Jezus en de radicale keuzen die Hij maakt. Wij willen in deze vastentijd naar Hem blijven opzien tot we Hem zullen zien zegevieren doorheen zijn volledig vertrouwen op God, zijn Vader. (Ben Van Vossel 2023)
2de ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD
Het verschil maken
EERSTE LEZING Gen., 12, 1-
Soms kan één mens het verschil maken. Zo krijgt Abram te horen dat door hem zegen zal komen over alle geslachten der aarde. Die wereldwijde zegen is trouwens werkelijkheid geworden door de verschijning van onze Heiland, Christus Jezus, die de dood heeft vernietigd en onvergankelijk leven deed aanlichten door het evangelie. In het evangelie van vandaag bevestigt God dat Jezus zijn veelgeliefde Zoon is, naar Wie wij moeten luisteren. Abram is moeten wegtrekken naar een vreemd land. Jezus is door lijden en dood moeten gaan naar de verheerlijking van de verrijzenis. Vandaag verschijnt Hij als de verheerlijkte, nieuwe mens, de definitieve gestalte van Hem die in alles de wil van de Vader heeft gedaan. Ieder van ons is ook geroepen om weg te trekken uit een leven zonder God, naar een leven volgens Gods verlangen. De Vastentijd is een bijzondere uitnodiging van God om die, ja, soms moeilijke en veeleisende weg te gaan. Zo zullen ook wij het verschil maken, dankzij Jezus die ons is voorgegaan. (Ben Van Vossel 2023)
3de ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD Jaar A
Bron van levend water
EERSTE LEZING Ex., 17,3-
Pasen is de dag waarop de doopleerlingen gedoopt werden. Deze derde zondag van de Vasten was een bijzondere dag in hun voorbereiding op die grote dag. Ook voor ons is het een bijzondere dag. God wil zijn volk te drinken geven op de lastige dagen van de vasten, zoals aan het Godsvolk tijdens de lastige tocht doorheen de woestijn. Met Jezus hebben wij de beproevingen en bekoringen doorstaan, en vorige zondag hebben we Jezus in zijn heerlijkheid mogen zien als de nieuwe toekomstige Mens. Vandaag mogen wij Jezus ontmoeten als de bron van levend water. In zijn eerste brief aan de Korintiërs schrijft Paulus over het Godsvolk in de woestijn: “allen dronken zij dezelfde geestelijke drank want zij dronken uit een geestelijke rots die met hen meeging, en die rots was de Christus.” In Jezus vinden wij het echte leven: leven volgens Gods verlangen. Op Hem willen wij gericht zijn in deze vastentijd, om niet te bezwijken. Wij hebben Hem gezien in de woestijn waar Hij de kwade overwon, wij Hebben Hem gezien in zijn heerlijkheid en wij hebben de stem van de Vader gehoord die vorige week sprak: “Dit is mijn Zoon, de geliefde in wie Ik mijn vreugde vind. Luistert naar Hem.” Dat willen wij de volgende dagen vooral doen: luisteren naar Jezus’ stem in de Schrift die we overwegen en in die ook spreekt in de stilte van ons hart. Zo blijven wij dicht bij de Bron van Levend water. (Ben Van Vossel 2023)
4de ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD
Leef in het licht (walk in the light)
EERSTE LEZING 1 Sam., 16, 1b, 6-
Samuël moet een jongen gaan zalven tot nieuwe koning. Hij wil de sterkste van de zonen van Isaï zalven, maar God ziet niet naar het uiterlijk, God ziet naar het hart. De blik van God moet ook ons geleiden om niet te menselijk te oordelen, maar in alles het verlangen van God te doen. Leef als kinderen van het licht, zegt Paulus ons: want vroeger waart ge duisternis, maar nu zijt ge licht door uw relatie met Christus. Tracht te ontdekken wat de Heer behaagt. Vraag de Heer om uw ogen te openen, zoals Hij de blindgeborene de ogen opent, en zoals de doopleerlingen hun hart willen openen voor het Licht van Christus, de Verrezene. Voortdurend moeten wij ons afvragen of wij niet teveel en al te menselijk oordelen over wat ons te doen staat. Wij mogen gerust nadenken over situaties waarvoor we komen te staan, maar we moeten niet teveel argumenteren zoals de Farizeeën en onszelf en anderen inkapselen in menselijke argumenten, terwijl Jezus ons vrij wil maken en ons doen wandelen in het licht. Vragen wij Hem dat Hij vandaag en de weken naar Pasen toe het Licht van zijn liefde over ons wil laten stralen. (Ben Van Vossel 2023)
5de ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD
Hoop op de Opstanding
EERSTE LEZING Ez. 37, 12-
Zowel voor de doopleerlingen als voor ons is deze 5e zondag in de veertigdagentijd een directe voorbereiding op Pasen. Het is een aansporing om onze inspanningen van de Vastentijd voor te zetten: onze relatie met God en onze medemensen radicaal te beleven en zo nodig te vernieuwen. Bovendien is deze zondag een opwekking van onze hoop op de Opstanding. Het godsvolk in ballingschap krijgt de belofte dat God hen zal opwekken uit hun graven wanneer ze tot Hem roepen vanuit hun diepe verlorenheid in de ballingschap: “Ik zal mijn geest over u uitstorten en gjj zult leven” zegt God. Paulus verwijst in zijn brief aan de Romeinen naar Jezus’ Opstanding, en zegt dat wij ook zullen opstaan wanneer Gods Geest in ons woont. In het evangelie krijgen we dan het beeld van de Opwekking van Lazarus en de woorden van Jezus: “Ik ben de verrijzenis en het leven, zegt de Heer; wie in Mij gelooft zal leven in eeuwigheid.” Op deze zondag van de opwekking willen ook wij intreden in de gezindheid van de mooie psalm 130:
Uit de diepte roep ik, Heer, luister naar mijn stem.
Wil aandachtig horen naar mijn smeekgebed.
Als Gij zonden blijft gedenken, Heer, wie houdt dan stand?
Maar bij U vind ik vergeving, daarom zoekt mijn hart naar U.
Op de Heer stel ik mijn hoop, op zijn woord vertrouw ik.
Gretig zie ik naar Hem uit, meer dan wachters naar de ochtend.
Zo wordt deze zondag een vernieuwd uitzien naar Pasen en een ondersteuning van ons geloof in de Opstanding van Jezus en die van ons. “Ik ben de verrijzenis en het leven, zegt de Heer; wie in Mij gelooft zal leven in eeuwigheid.” (Ben Van Vossel 2023)
Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
PALMZONDAG (2-
EVANGELIE VAN DE INTOCHT Matteus 21,1-
Vandaag begint de Goede Week, de heilige week, waarin wij de doortocht gedenken die Jezus heeft volbracht, de dood in de uiterste vernedering naar de glorievolle verheffing in de verrijzenis. Jezus’ doortocht doorheen lijden en dood naar de verrijzenis heeft ons leven geopend op een hoopvolle toekomst. Wij mogen zoals Jezus leven met het oog op de Vader, wiens liefdevolle blik op ons rust, en die ons met vertrouwen doet uitzien naar een toekomst de heel ons leven waardevol maakt. Maar die toekomst begint vandaag. Die toekomst begint met elke kleine daad waaruit de trouw aan Gods verlangen spreekt. Jezus heeft dat beleefd tot in de dood.
En daarom is Hij verheerlijkt en is Hij oorsprong geworden van het echte leven voor ieder van ons. Laten wij met grote dankbaarheid deze Goede Week binnentreden en Jezus volgen op zijn weg van liefde tot het uiterste, liefde voor God, liefde voor ons allen. (Ben Van Vossel 2023)
Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
EERSTE PAASDAG
Feest van Gods blijvende liefde
EERSTE LEZING (Hand.10,34a.37-
Pasen is het grootste feest van het liturgisch jaar. Het is het antwoord aan elk mensenhart: dat ons leven niet geroepen is om voor altijd te verdwijnen in het niets als een eendagsvlieg, maar om te blijven bestaan voor het gelaat van God. Zijn liefde en barmhartigheid kennen geen einde. In Jezus mogen ook wij ons verheugen in Gods barmhartige liefde. In Jezus zijn wij aanvaard door God als zijn geliefde kinderen. En zoals de Vader het levensoffer van Jezus heeft aanvaard en gezegend in de Verrijzenis, zo zal Hij omwille van zijn geliefde Zoon, ook ons aanvaarden. Pasen is het Feest van de hoop, hoop die gegrond is in de Opstanding van Jezus. “Ik ben verrezen en nog ben Ik bij u.” Zo klonk vroeger het intredelied van Pasen. “Al heeft Hij ons verlaten, Hij laat ons niet alleen.” Altijd, in goede en zware dagen, mogen wij Jezus naast ons weten. Nooit laat Hij ons alleen. In Hem hebben wij toegang tot het hart van de Vader, die ons in Jezus heeft gezegend met vergeving, leven en toekomst. (Ben Van Vossel 2023)
2de ZONDAG VAN PASEN (BELOKEN PASEN)
Leven van hoop
EERSTE LEZING Hand.,2,42-
We vernemen vandaag hoe de eerste christenen leefden. Een ideale christelijke gemeenschap die leefde in het geloof dat Jezus spoedig zou weerkeren. Misschien zag Lukas het wellicht wat al te idealistisch. Maar de toon was gezet. Christenen konden niet langer leven alsof Christus niet verrezen was. Zijn Opstanding was een feit, en daardoor veranderde heel hun leven. De waarde van het alledaagse bestaan was veranderd. Alles werd nu belicht vanuit de Verrijzenis van de Heer. In dat licht werden sommige aardse beslommeringen minder belangrijk. Vanuit de Opstanding kreeg het aardse leven een nieuw ijkpunt: een leven dat geleefd werd in het licht van Jezus’ leven: een leven dat geleefd werd volgens Gods verlangen. Zo krijgt ons leven eeuwigheidswaarde al zijn we volop bezig als mensen hier op aarde. Maar ons hart is bij de Heer, de verrezen Heer die over ons leven een nieuwe glans legt, de glimlach van de Vader, die van ons houdt en ons leven hier op aarde omzwachtelt met eeuwige toekomst. (Ben Van Vossel 2023)
3de ZONDAG VAN PASEN
EERSTE LEZING Hand., 2, 14. 22-
In zijn Pinksterpreek brengt Petrus in een paar woorden het Blijde Nieuws. Door Hem toonde God zijn liefde voor de mensen. Toch werd Hij aan het kruis genageld en gedood, maar God heeft Hem opgewekt ten leven. Ook psalm 16 spreekt over Gods zorgende en trouwe liefde : “Mijn ziel laat Gij niet aan het dodenrijk over,
Gij zult mij de weg van het leven wijzen om heel mijn vreugde te vinden bij U, bestendig geluk aan uw zijde.” Het gaat over Jezus, maar het gaat ook over ons. Ook ons laat God niet vallen, ook niet wanneer iedereen en alles (zelfs het leven) ons in de steek laat of onmachtig is. Wij hebben het lastig om dat te geloven. Vorige zondag hoorden wij de apostel Tomas twijfelen, maar we hoorden ook zijn mooie geloofsbelijdenis ; “Mijn Heer en mijn God”. Vandaag zien wij nog twee twijfelaars onderweg naar Emmaüs; ontgoocheld en vol ongeloof tot Jezus hun hart komt bemoedigen en hen het teken geeft van zijn blijvende nabijheid. Laten wij ons vandaag ook bemoedigen door de woorden van de Schrift en door de genadevolle aanwezigheid van Jezus in de Eucharistie en in de ontmoeting met mensen die ons bemoedigen of die onze bemoediging nodig hebben. (Ben Van Vossel 2023)
4de ZONDAG VAN PASEN
Gods geschenken
EERSTE LEZING Hand., 2, 14a. 36-
De lezingen van vandaag beloven ons heel wat geschenken. De mensen die naar de Pinkstertoespraak van Petrus luisterden waren diep getroffen door het verhaal over Jezus’ kruisdood en zijn verheffing door de Vader. “Wat moeten we doen”, vragen ze?” “Verander van gezindheid en dompel u onder in Jezus dan zult ge als gave de heilige Geest ontvangen, zoals beloofd in de Schrift”. Als tussenzang hoorden we de troostvolle psalm 23: De Heer is mijn herder, niets kom ik tekort. Het is een psalm die ons altijd in het geheugen mag komen, maar die ons vooral bij beproevingen mag vertroosten en bemoedigen. “Al voert mijn weg door donkere kloven, ik vrees geen onheil waar Gij mij leidt. Uw stok en uw herdersstaf geven mij moed en vertrouwen.” De nabijheid van de Heer is op elke dag een deugddoend geschenk, zoals ook de leerlingen van Emmaüs vorige zondag ervaarden.
Petrus spreekt ook tot ons in zijn eerste brief: Hij vraagt ons om geduld bij beproevingen, want ook Jezus heeft geleden, sterker nog “Hij heeft onze zonden op het kruishout gedragen… door zijn striemen zijn wij genezen.” Doordat Jezus voor ons geleden heeft en gestorven en verrezen is, hebben wij diepe vrede ontvangen in ons hart.
In het evangelie vraagt Jezus dat we naar Hem zouden komen om het volle geluk te vinden; Hij zegt van zichzelf: “Ik ben gekomen, opdat zij leven zouden bezitten, en wel in overvloed."
Het mooiste geschenk dat de Vader ons vandaag geeft, is zijn Zoon, onze Heer en Herder Jezus, een geschenk dat wij, als zijn geliefde kinderen, telkens en telkens weer, ook in deze Eucharistie mogen ontvangen. (Ben Van Vossel 2023)
Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
5de ZONDAG VAN PASEN (7 mei 2023)
EERSTE LEZING Hand., 6, 1-
Uit het verslag van Lucas in de Handelingen van de apostelen, vernemen wij hoe er in de eerste kerkgemeenschap bepaalde diensten in het leven worden geroepen om de apostelen bij te staan; in dit geval gaat het over diakens die voor de noden van de alleenstaande vrouwen en hun kinderen zorg moeten dragen; later waren er ook diakonessen. In de tussenzang worden wij uitgenodigd om vol vreugde een loflied te zingen voor God, begeleid door muziekinstrumenten: “Eert dan de Heer met citerspel, en speelt voor Hem op de harp. Want het is God die zijn dienaars bewaakt, hen die op zijn gunst vertrouwen.” Het gaat er niet enkel om wat te zingen in de Kerk. Het is onze opdracht want, zo schrijft Petrus “gij zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijke priesterschap, een heilige natie, Gods eigen volk, bestemd om de roemruchte daden te verkondigen van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen tot zijn wonderbaar licht.” Gij zijt een koninklijk priesterschap, een heilig volk dat als opdracht heeft Gods goedheid en liefde aan de mensen bekend te maken, zijn grote daden, vooral de grootste daad: de verrijzenis van Jezus. Hij werd als een afgekeurde steen verworpen door de mensen, maar is uitverkoren en kostbaar in het oog van God. Vandaag deelt Jezus ons een geheim mee: Je kan God de Vader maar ten volle kennen als je Jezus kent of ziet. Wanneer je Jezus kent, ga je ook zien dat God een en al barmhartige liefde is, voor om het even welke mens die in eenvoud tot God komt, in nederigheid en vertrouwen, met de eenvoud en het vertrouwen van een kind. Van dit geheim mogen wij leven én getuigen. (Ben Van Vossel 2023)Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
6de ZONDAG VAN PASEN
Andere Helper
EERSTE LEZING Hand., 8, 5-
Bij ons doopsel zijn we verbonden geworden met Jezus, onze Verlosser maar wij hebben bij ons doopsel en vormsel ook de heilige Geest ontvangen die ons toerust om in deze wereld als christen te leven en te getuigen. Zonder de heilige Geest zijn we niet doordrongen van Jezus en ontbreekt ons de echte vreugde van het geloof in Jezus. We zouden dan ook niet zo vlug verantwoording kunnen afleggen van ons geloof in Jezus aan wie ons vraagt waarom we mensen van hoop zijn. Jezus heeft ons niet als wezen achtergelaten, Hij heeft ons de heilige Geest meegedeeld als de andere Helper die voor altijd bij ons zou blijven. Wanner het ons vandaag moeilijk zou vallen om als christen te leven, wanneer we de moed niet hebben of de woorden niet vinden om te getuigen waarom we mensen van hoop zijn, dan mogen we beroep doen op de bijstand van de heilige Geest. We mogen bidden in de kracht van ons doopsel en vormsel op vreugdevolle christen te zijn en de moeilijkheden van het leven en van het christenzijn te boven te komen. We mogen doorheen alles vertrouwen op de Heer Jezus die ons zegt: “Dit heb Ik u gezegd, opdat gij vrede zoudt bezitten in Mij. Weliswaar leeft gij in de wereld in verdrukking, maar hebt goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.” Joh.16,33 (Ben Van Vossel 2023)
7de ZONDAG VAN PASEN
Hij laat ons niet alleen
EERSTE LEZING Hand., 1, 12-
De Heer is uit hun ogen verdwenen, maar niet uit hun hart. Hij heeft ons vorige dagen aan de hand van het Johannesevangelie verzekerd dat Hij en de Vader tot ons zullen komen en in ons zullen verblijven wanneer wij trachten te leven volgens Gods verlangen. Bovendien heeft Hij ons de heilige Geest belooft, de Helper, die ons altijd nabij zal zijn. En nu zitten we hier, volhardend in het gebed zoals de leerlingen van Jezus. Al heeft Hij ons verlaten, Hij laat ons niet alleen. Nu moeten we verder met ons leven, zonder dat we Jezus zien. Maar wij mogen Hem nabij ons weten: In ons aanwezig 1 en dat moet de bron zijn van onze energie en van onze inzet voor ons werk en ons gezin. Wij mogen zijn Naam noemen als het goed gaat of … als alles wat tegenzit. Ik ben er altijd voor jou, zegt Hij. Wij mogen Hem aanwezig weten in zijn Woord dat we lezen, maar ook in de genegenheid van mensen en in onze eigen inzet voor medemensen die het nodig hebben. Wij mogen God loven om al het goede en mooie in de schepping en in ons leven. Wij mogen nu reeds leven van het nieuwe leven dat Jezus ons verworven heeft. Hij verzekerde ons in zijn hogepriesterlijk gebed: “Dit is het eeuwige leven, dat zij U liefhebben, de enige ware God, en Hem die Gij hebt gezonden: Jezus Christus.” (Ben Van Vossel 2023)
PINKSTEREN
Kom, Heilige Geest
EERSTE LEZING Hand.2,1-
REFREIN: Zend Gij uw Geest dan komt er weer leven, dan maakt Gij uw schepping weer nieuw Of: Alleluja / TWEEDE LEZING 1 Kor.12,3b-
Zonder de heilige Geest zijn de woorden die ik gelezen heb enkel zwarte lettertjes, de woorden die jullie gehoord hebben, enkel woorden in de wind, die niets teweeg brengen. Maar met de heilige Geest zijn het woorden die leven brengen, woorden van eeuwig leven als ons hart ervoor openstaat. Zonder de heilige Geest is de verkondiging van de Kerk en ons getuigenis enkel zinloze propaganda; maar mét de heilige Geest is het een levenschenkend zaad dat de wereld kan opwekken ten leven. Zonder de heilige Geest dreigen onze relaties met mensen meer dood dan leven in zich te dragen. Met de heilige Geest komt er liefde in ons hart, vrede en vreugde. Wordt echte vriendschap geboren en dragen wij zachtheid in ons hart, goedheid en trouw en zelfbeheersing. Het is immers de Geest van Jezus, de heilige, levenscheppende Geest. Op deze dag moeten wij met groot verlangen vragen aan de Vader ons de heilige Geest te schenken op een vernieuwde wijze, de heilige Geest die we ontvingen wij onze doop en ons vormsel, maar die we niet altijd hebben gehoorzaamd, niet altijd de kans gaven ons hart en ons leven te veranderen en af te stemmen om Jezus voorbeeld. Kom, heilige Geest, Geest van de Vader, Geest van Jezus, kom over onze gemeenschap, kom over ieder van ons! (Ben Van Vossel 2023)
FEEST VAN DE H. DRIEEENHEID
ZONDAG NA PINKSTEREN 4-
EERSTE LEZING Ex., 34, 4b-
We kijken vandaag naar God, die we niet zien maar die zich toch aan ons heeft doen kennen langsheen woorden van profeten, woorden van Jezus en zijn leerlingen. God is een God van liefde, barmhartigheid en trouw. Een God die ons niet laat vallen als eendagsvliegen, maar die van ons blijft houden. Die liefde heeft Hij bovenmate getoond in Jezus, zijn geliefde Zoon. Jezus leerde ons God kennen als de liefdevolle en vergevingsgezinde Vader, die bekommerd blijft om al zijn kinderen, zelfs om de verloren zonen en dochters. En Jezus beloofde ons de Helper, de heilige Geest om ons te helpen geloven, hopen en liefhebben, om te gaan in de voetsporen van Jezus, de Geliefde. God is geen eenzame God, de Ene God in wie wij geloven is gemeenschap van de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Naar zijn beeld zijn wij geschapen, niet als eenzamen maar om zoals Hij zorgzaam te zijn voor elkaar in tedere en trouwe en vergevingsgezinde liefde. (Ben Van Vossel 2023)
SACRAMENTSDAG
Zo zal ook hij die Mij eet, leven door Mij
EERSTE LEZING Dt.8,2-
In het boek Exodus wordt verhaald hoe het volk tijdens zijn tocht door de woestijn heel wat beproevingen kreeg te doorstaan, maar daar ook manna kreeg en water uit de rots. Wij zijn ook op tocht door het leven, het leven met zijn aangename kanten maar ook met zijn moeilijkheden en beproevingen. God houdt van ons, niet enkel op momenten dat alles meevalt, maar ook en vooral wanneer het nacht is en duisternis ons omgeeft. Ook dan blijft Hij ons nabij en geeft Hij uitkomst en toekomst. Jezus heeft ons het teken gegeven van de broodvermenigvuldiging; Hij voorzag het volk dat Hem gevolgd was van voedsel en toekomst. Johannes gebruikt het als een teken dat Jezus voor de mensheid redding en kracht is. : "Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald. Als iemand van dit brood eet, zal hij leven in eeuwigheid. Het brood dat Ik zal geven, is mijn vlees, ten bate van het leven der wereld." Jezus heeft zichzelf gegeven opdat de wereld het echte leven zou vinden. In de heilige Eucharistie worden wij geënt op Jezus, de ware wijnstok, worden wij opgenomen in zijn verheerlijkte aanwezigheid. Hij vormt ons om tot zijn aanwezigheid tussen de mensen, wij leven dan dankzij Hem zegt de H. Augustinus, ons leven gaat meer gelijken op dat van Jezus, Gods geliefde Zoon. (Ben Van Vossel 2023)
11de ZONDAG DOOR HET JAAR A (18-
Gezonden
EERSTE LEZING Ex.19,2-
Wij worden de wereld ingezonden om aan God toegewijd te leven en zo de wereld aan God toe te wijden. Door ons heilige Doopsel zijn wij door God apart genomen en worden wij door Hem niet uit de wereld weggenomen maar gezonden om in de wereld, zoals hij nu is te getuigen van Gods liefde en mededogen. Zo zendt Jezus vandaag zijn apostelen de wereld in om Gods mededogen en zuiverende kracht concreet te maken. We moeten niet wachten tot heel de wereld christen is geworden. Jezus is immers gestorven voor de hele wereld toen die nog zondig was, afgewend van God. Jezus is ook gestorven voor onze buurman en voor heel onze stad, en allen zijn geroepen om eer te brengen aan God. Daarom mogen wij als Gods priesterlijk volk onszelf en heel ons land en de wereld aan God toewijden, door ons gebed en door midden onder de mensen te leven als God toegewijd volk in liefde en mededogen. (Ben Van Vossel 2023)
12de ZONDAG DOOR HET JAAR (25-
Verkondig het van de daken
EERSTE LEZING Jer, 20, 10-
Ik heb mijn zaak in uw handen gelegd, zegt de profeet Jeremia tot God. Hij vertrouwt erop dat God de armen, de zwakken zal redden uit de macht van boosdoeners. Psalm 69 die vaak wordt toegepast op Jezus, is een lofzang op God die de Godgetrouwen blijft ondersteunen, ook midden de vervolging. In feite is het gelovig getuigen midden een andersdenkende wereld, niet zeer comfortabel. Men staat in een zwakke positie, menselijk gesproken. Vorige zondag hoorden we de namen van de 12 apostelen. Vandaag krijgen ze de opdracht om te gaan getuigen. Zij kunnen zich vereenzelvigen met de armen, die enkel God hebben om hen te helpen. Zij zullen trouwens de weg van Jezus gaan, een weg met bedreiging en vervolging. Je moet je geloof niet wegsteken, zegt Jezus, verkondig het van de daken. Dit hoeven we niet letterlijk te verstaan, maar het betekent wel dat het Blijde Nieuws, het evangelie deel moet uitmaken van ons bestaan als christen, als een tweede huid moet het aan ons kleven. Wees niet bevreesd zegt Hij, ge zijt veel meer waard dan alle mussen, voor wie God ook zorg draagt. In de eerste brief van Petrus lezen we: “Weest altijd bereid tot verantwoording aan alwie u rekenschap vraagt van de hoop die in u leeft. Maar verdedigt u met zachtmoedigheid en gepaste eerbied, en zorgt dat uw geweten zuiver is.” (1Petr.3,15-
“Moge de God van de hoop u vervullen met alle vreugde en vrede in het geloven, zodat gij overvloeit van hoop, door de kracht van de heilige Geest.” (Rom.15,13)
13de ZONDAG DOOR HET JAAR (2-
Gezonden door de Heer om te getuigen
EERSTE LEZING 2 Kon., 4, 8-
De profeet Elisa wordt gastvrij onthaald door een echtpaar omdat hij in hun ogen een heilige man Gods was. Waarschijnlijk waren zij kinderloos en als beloning voor hun gastvrijheid belooft Elisa dat ze weldra een kind zullen hebben. God beloont hen die zich ontfermen over zijn getuigen. Jezus zegt in he evangelie dat gastvrijheid voor zijn leerlingen, zelfs als men maar een beker fris wat zou geven, dat niet onbeloond zal blijven. Jezus zei dat naar aanleiding van zijn toespraak tot de apostelen die Hij zou uitzenden om het Blijde Nieuws te brengen. Hij windt er geen doekjes rond en maakt hen duidelijk dat afwijzing en zelfs vervolging op hun weg zal komen tijdens hun leven als getuigen. Wij allen moeten ook bewust zijn dat onze weg als christen niet altijd over rozen zal lopen. Het kruis staat vroeg of laat op het pad van de volgelingen van Jezus. We moeten niet terugdeinzen. Het kruis draagt ook altijd de belofte in zich van de Opstanding. God heeft het laatste woord. (Ben Van Vossel 2023)
14de ZONDAG DOOR HET JAAR A
De Heer is vol liefde en medelijden,
EERSTE LEZING Zach., 9, 9-
Vandaag spreken de lezingen ons over God als over de Koning van de vrede die vol liefde is en medelijden. In het evangelie horen wij Jezus zeggen: “Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt en Ik zal u rust en verlichting schenken. Neemt mijn juk op uw schouders en leert van Mij: Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Mijn juk is zacht en mijn last is licht.”
Wij mogen ons aan Jezus toevertrouwen, ons onder zijn heerschappij stellen, zijn rijk ook echt binnentreden, zelfs óver de dood heen. Maar we worden dan wel uitgenodigd om nu reeds te leven volgens de Geest, en vanuit de kracht en bijstand van de Geest. Paulus zegt ons vandaag: “wij hebben dus verplichtingen maar niet aan onszelf, om zelfgenoegzaam te leven. Als gij zelfzuchtig leeft, zult gij zeker sterven. Maar als gij door de Geest de praktijken van de zelfzucht versterft, zult gij leven.” Laten wij ons dan edelmoedig onder Jezus’ leiding stellen: “Neemt mijn juk op uw schouders, zegt Hij, en gij zult rust vinden voor uw zielen, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.” (Ben Van Vossel 2023)
15de ZONDAG DOOR HET JAAR A (16-
Het woord van God onthalen
EERSTE LEZING Jes., 55, 10-
Heb je God al tot u horen spreken? Ieder van ons zou daar ‘ja’ op moeten antwoorden. Want in het diepst van ons hart spreekt God tot ons. Tot ieder van ons richt Hij zijn woord. Ook wanneer wij bidden, aanbidden, de Bijbel lezen… Zelfs in het gesprek met mensen of wanneer wij aan het werk zijn of in bewondering staan voor de natuur, bij het zien van een mooie orchidee die ontluikt… Ook op momenten van vreugde of in de ervaring van pijn of een bij definitief afscheid. God gaat met ieder van ons op weg. Hij is ons nabij, Hij moedigt ons aan, Hij troost ons, Hij wijst ons de weg naar het geluk, Hij zegt ons dat lijden en dood nooit het laatste woord hebben. God heeft het laatste woord. Het komt er voor ons op aan ‘te luisteren’; goede grond te zijn voor dat woord dat God in ons zaait zodat het vrucht draagt. We moeten openstaan voor het goede en het slechte vermijden, wij moeten niet verdrinken in aardse drukte of begoocheling van de rijkdom. Wij mogen het woord dat God tot ons hart richt niet achteloos naast ons neerleggen. Integendeel, laten wij het ter harte nemen. Ooit moet Gods woord ons zo doordringen dat het ons definitief verlost van het afgewend zijn God, definitief verlost van de vergankelijkheid. Laten wij vanaf nu luisteren naar wat God ons zegt en op weg gaan met dat woord, tot ieder van ons gericht. (Ben Van Vossel 2023)
16de ZONDAG DOOR HET JAAR (23-
God is goed en genadig
EERSTE LEZING Wijsh., 12, 13. 16-
God is goed en genadig. Dàt is het Blijde Nieuws van deze zondag. God bestuurt ons met veel goedertierenheid, leert ons het Boek Wijsheid, en door zo te doen Heeft Hij zijn volk geleerd om een vriend van mensen te zijn (Fil-
Wij krijgen dan ook de mooie psalm 86 te horen, die wel eens het ‘Onze Vader’ van het Oude Verbond genoemd wordt: Een goede en genadige God die barmhartig is voor ieder die Hem aanroept en naar hun bidden luistert. Hij is geduldig, mild en betrouwbaar. Zo heeft ook Jezus ons de Vader doen kennen. En de parabel van het Onkruid maakt ons duidelijk dat God inderdaad geduldig is en genadig, en dat ook wij geduld moeten hebben met iedereen die een -
17de ZONDAG DOOR HET JAAR
De grote keuze
EERSTE LEZING 1 Kon., 3, 5. 7-
Koning Salomo richt zich in gebed tot God. Hij vraagt niet om rijkdom en een lang leven, maar om Wijsheid. De Wijsheid betekende in het Oude Verbond zoveel als kennis van Gods woord en een leven volgens die Wijsheid, leven volgens de Wet van God. De lange Psalm 119 is één groot loflied op die Wet van God die meer waard is dan al het goud en zilver van de wereld. Leven volgens Gods verlangen is een bewijs dat men God liefheeft en -
GEDAANTEVERANDERING VAN DE HEER -
EERSTE LEZING Dan., 7, 9-
In een visioen van de profeet Daniël wordt aan een mensenzoon de heerschappij gegeven en koninklijke macht en alle volken brengen Hem hun hulde. De psalm waarin God als Koning wordt vereerd, wordt vandaag toegepast op Jezus, zoals bij de aankondiging aan Maria al werd gezegd: aan zijn Koninkrijk zal nooit een einde komen. In het evangelie klinkt dan de stem van God: “Dit is mijn Zoon, de veelgeliefde in wie Ik mijn behagen heb gesteld. Luistert naar Hem.” In Jezus zijn wij allen ‘geliefde zonen en dochters’. Hij heeft de wereld hersteld tot Gods geliefde wereld. Voor ons komt het er op aan te leven als geliefd kind van God en onze medemensen te benaderen als Gods geliefde kinderen. Dat moet altijd onze eerste reactie zij in onze ontmoeting met anderen. En verder mogen wij bidden dat onze medemensen, en zeker onze ‘vijanden’ ook gered mogen worden als welbeminde zonen en dochters van de Vader, in het spoor en dankzij Jezus, onze Heer, Zoon van God, Mensenzoon. (Ben Van Vossel 2023)
19de ZONDAG DOOR HET JAAR A (13/08/2023)
Vertrouwen op de aanwezige Heer
EERSTE LEZING 1 Kon., 19, 9a. I l -
God openbaart zich in het Oude Testament soms in vuur en storm in donder en bliksemflitsen zoals op de Sinaï, maar ook in het suizen van een zachte bries. Wij kunnen God vinden wanneer het in ons leven stormt, maar ook en vooral in de stilte van ons hart, zelfs wanneer het buiten ons stormt of alles in ons leven wat vierkant draait. Als onze trouw en Gods erbarmen samengaan, dan zal de Heer ons zijn zegen schenken en draagt ons land, ons leven, rijke vrucht. Paulus spreekt ons vandaag over het groot verdriet in zijn hart: dat zijn volk Jezus niet wil aanvaarden als Zoon van God en redder van de wereld. Ook wij worden uitgenodigd om onze hoop op de Heer te stellen, en op zijn woord te vertrouwen.
Ook wanneer het stormt in ons leven mogen wij Jezus nabij weten, die tot onss preekt en zegt: "Weest gerust, Ik ben het. Vreest niet." En wanneer wij dreigen te verdrinken in onze zorgen of in de gang van het leven, mogen ook wij zoals Petrus roepen: "Heer, red mij!" En terstond stak Jezus zijn hand uit, greep hem vast, terwijl Hij tot hem zei: "Kleingelovige, waarom hebt ge getwijfeld?" Petrus was zich niet meer bewust van Jezus aanwezigheid op wiens sterke hand en op wiens woord wij altijd mogen vertrouwen. (Ben Van Vossel 2023)
20ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Heil voor alle mensen
EERSTE LEZING Jes., 56, 1. 6-
Het is vandaag een vreugdevolle dag in de lezingen, want meerdere keren wordt eer gezegd dat het heil voor alle volken is. In de lezing uit de profeet Jesaja klinkt het dat de tempel een huis van gebed zal zijn voor alle volken. Psalm 67 sluit daar mooi bij aan door het telkens herhaalde: “Geef dat de volken U eren, o God, dat alle volken U eren.” Paulus in zijn brief aan de christenen van Rome maakt duidelijk dat niet allen de Joden maar alle mensen thuishoren in Gods barmhartige liefde. En het evangelie maakt het ons concreet duidelijk wanneer Jezus het verzoek van een Kananese vrouw inwilligt met die lovende woorden: “Vrouw, gij hebt een groot geloof, uw verlangen wordt ingewilligd.” En van dat ogenblik was haar dochter genezen. Laten wij niet buitensluiten, wie door God ingesloten worden in zijn universele ontferming. (Ben Van Vossel 2023)
21ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Gij zijt Petrus
EERSTE LEZING Jes., 22, 19-
Jezus kiest een eenvoudige visser om de Jezusgemeenschap verder te leiden als een goede herder, een vader voor de mensen. Het is een beslissing van Jezus nadat Petrus zijn geloof in Jezus had uitgesproken: “Gij zijt de Christus, de Zoon van de levende God.” Gij zijt de Messias, de Gezalfde, helemaal behorend tot God.
En dan zegt Jezus: Dat weet ge niet door menselijke wijsheid, het is mijn Vader die u dit heeft geopenbaard. “Op mijn beurt zeg Ik u: Gij zijt Petrus, en op deze steenrots zal Ik mijn kerk bouwen en de poorten der hel zullen haar niet overweldigen.” Op de sterke geloofsbelijdenis van Petrus en de apostelen wordt de Kerk gebouwd; en ze zal niet vernietigd worden door het kwaad van binnenuit of van buiten haar. Nochtans heeft de Kerk al moeilijke tijden gekend, door vervolgingen maar ook door scheuringen en door eigen zondigheid. Wij mogen vertrouwen op het woord van Jezus en ondertussen door ons gebed en ons eigen gedrag bijdragen tot de heiligheid en sterkte van de Gemeenschap die door Jezus is gesticht en gedragen word door zwakke mensen zoals wij. (Ben Van Vossel 2023)
22ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Menselijke overwegingen of Gods wil?
EERSTE LEZING Jer., 20, 7-
De profeet Jeremia kende heel wat bespotting en bedreigingen bij het ver-
23ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Verantwoordelijkheid
EERSTE LEZING Ez.,33, 7-
Een van de woorden uit het Oude Testament die we ons herinneren is het woord van Kaïn tot God wanneer deze hem vraagt waar zijn broer Abel is. Kaïn antwoordt: “Ben ik soms de hoeder van mijn broeder?” terwijl hij goed weet dat zijn broer dood is, daar hijzelf hem vermoord heeft. “Ben ik soms de hoeder van mijn broeder?” Het is een woord dat we niet in ons mogen dragen. Wij zijn verantwoordelijk voor het diepe geluk van onze medemens. Zowel de profeet Ezechiël als Jezus benadrukken de verplichting van de broederlijke vermaning. Wij zijn verantwoordelijk voor elkaar. Misschien zal zich dat niet vaak uiten door een ander op zijn plichten te wijzen, maar toch dragen wij een verantwoordelijkheid door ons eigen gedrag, door de manier waarop wijzelf leven en door onze medemens op het schone en deugddoende te wijzen van een leven volgens wat Jezus ons is komen leren. Dat voorleven en getuigen van een leven volgens Gods verlangen, is een concretisatie van de liefde, waarvan Paulus zegt dat ze de hele wet vervult. (Ben Van Vossel 2023)
24ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Vergiffenis schenken naar Gods voorbeeld
EERSTE LEZING Sir., 27, 30-
Jezus is zijn leerlingen aan het leren hoe het er in zijn Jezusgemeenschap moet aan toegaan? Vorige week kregen we al te horen dat we verantwoordelijk zijn voor elkaar en elkaar moeten helpen om te leven volgens Gods verlangen. Ook dat, als we eensgezind iets vragen, de Vader het ons zal schenken, want als twee of drie iets vragen in Jezus’ Naam dan is Hijzelf in hun midden. En vandaag leert Jezus ons een andere basishouding binnen de kerkgemeenschap, een belangrijk fundament: de wederzijde vergeving. De tussenzang bereidt er ons op voor en verwijst naar God zelf: “De Heer is barmhartig en welgezind, lankmoedig en goedertieren.” Hoe vaak moet ik mijn zus of broer, mijn medegelovige vergeving schenken? Jezus antwoordt : altijd! En opnieuw verwijst Hij naar God, ons aller Vader en moeder: “Zo zal ook mijn hemelse Vader met ieder van u handelen die niet zijn broeder van harte vergiffenis schenkt." (Ben Van Vossel 2023)
25ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Zijt gij kwaad omdat IK goed ben?
EERSTE LEZING Jes., 55, 6-
Er zijn goede en slechten. En wij gaan zelf bepalen wat goed en slecht is en wie bij de goeden en wie bij de slechten behoren. In Jezus’ tijd waren er goeden en slechten. Goede Joden die heel de wet van Mozes onderhielden, je had uitblinkers zoals de Farizeeën, je had het gewone volk dat niet al die kleine voorschriften kon onderhouden, je had de tollenaars die rijk weren op de kap van hun medeburgers en in dienst stonden van de romeinse bezetter, en je had Samaritanen die een heel deel boeken van het Oude Testament niet aanvaardden als geopenbaard door God. Goeden en slechten dus. Maar Jezus leerde iets heel anders. Hij vertelde parabels zoals van de talenten: God gaf niet aan iedereen evenveel, je moest die tal enten wel goed gebruiken. Vandaag vertelt Hij een andere gelijkenis over het Rijk van God. Een landeigenaar zoekt mensen om in zijn wijngaard te komen werken. ’s Morgens vroeg trekt hij erop uit, op de middag nog eens en dan nog eens in de namiddag en tenslotte ook nog eens ’s avonds. En iedere dagloner krijgt evenveel uitbetaald. Niet rechtvaardig zeggen de eersten. Die laatsten hebben maar 1 uur gewerkt en wij een hele dag. Voor God geldt niet de tijd die we voor Hem gewerkt hebben. In zijn goedheid wil Hij de laatsten evenveel geven als aan de eersten. Ieder heeft niet evenveel kansen gekregen, iedereen heeft niet dezelfde godsdienstige opvoeding en goede voorbeelden gekregen… Laten wij het oordeel over mensen dus maar liever in Gods handen leggen, en zelf werken met de genade die we gekregen hebben. (Ben Van Vossel 2023)
Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
26ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Ons gebrek aan samenhang
EERSTE LEZING Ez., 18, 25-
Jezus had het nogal gezegd: Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen maar zondaars, want niet de gezonden hebben een dokter nodig maar de zieken.
Hier spreekt Jezus het opnieuw uit: de rechtvaardigen, de mensen die in hun eigen ogen gerechtigen waren, goedgekeurd door God, die zijn in feite niet ingegaan op Gods uitnodiging en oproep langs Johannes en Jezus zelf, tot nederige erkenning dat zonder Gods liefde een mens niet echt gerechtig kan zijn. De zwakke mensen komen wel tot dat inzicht en aanvaarden de realiteit van Gods erbarmen, zoals die tollenaar in de tempel die bij zichzelf enkel maar kon bidden: God, wees mij zondaar genadig. Hij had eerst neen gezegd tegen God, was ongehoorzaam en zondig, maar nederig kwam hij tot God, smekend om erbarmen, rekenend op Gods liefde en vergevingsgezindheid. Laten ook wij , bewust van onze kleinheid en zwakheid uiteindelijk ja zeggen op de uitnodigingen van de Heer, die altijd bereid is om ons te aanvaarden. (Ben Van Vossel 2023)
Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
27ste ZONDAG DOOR HET JAAR
De wijngaard van de Heer
EERSTE LEZING Jes., 5, 1-
De lezingen van vandaag hadden vooral hun betekenis in de eerste eeuw, toen bleek dat de Joodse overheden Christus niet aanvaardden als Messias en ze zelfs christenen gingen vervolgen. Nochtans was het heil en de verkondiging door Johannes de Doper en Jezus op de eerste plaats bedoeld voor het Joodse volk, dat gezien werd als de Wijngaard van de Heer. Nu ze Jezus niet aanvaardden werd de hele wereld de Wijngaard van de Heer, zonder de bemiddeling van het Joodse volk.
Maar wat kan voor ons vandaag de betekenis zijn van die Wijngaard? God houdt van ons allen, maar Hij wil dat we van zijn liefde voor ieder mens getuigen, door onze manier van zijn en van omgang met anderen; soms ook door ons woord, desnoods in mails of facebook en andere communicatiekanalen. Wij moeten Jezus ons eigen leven binnenlaten, Hem liefhebben en Hem als redder en herder van de mens doen kennen aan anderen. Zo zullen wijzelf de wijngaard zijn die vruchten voortbrengt waarover God zich verheugt en tot heil van velen. (Ben Van Vossel 2023)
28ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Uitgenodigd door de Heer
EERSTE LEZING Jes., 25, 6-
Elk weekend worden wij uitgenodigd om deel te nemen aan de Eucharistische maaltijd van de Heer. Het is een daadwerkelijke vooraf-
Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
29ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Aan de keizer en aan God geven wat hen toekomt
EERSTE LEZING Jes., 45, 1. 4-
Belasting betalen is meestal niet prettig; de meesten van ons vinden dat er teveel gevraagd wordt of dat het belastinggeld niet goed genoeg besteed wordt. Wanneer Farizeeën Jezus, een Jood, negatief willen doen spreken over de keizer, zegt Jezus: geef aan de keizer wat de keizer toekomt en aan God wat God toekomt. Dat is geen spitsvondig antwoord, maar een afgewogen mening: geef aan deze wereld en zijn verplichtingen wat rechtmatig is, maar geef aan God wat Hem toekomt. Tenslotte krijgt dat laatste de klemtoon voor Jezus. Want onze aardse verplichtingen horen ook thuis in Gods verlangen. Heel ons leven mogen wij zien als thuis horend in Gods verlangen. En natuurlijk moeten we daar bovenuit ook tijd en inzet besteden aan onze relatie met God. En daar mogen we niet te krenterig zijn omdat we als gelovige weten dat God ons liefheeft met een oneindige liefde en voor ons heil alles heeft over gehad. Geef aan de keizer wat de keizer toekomt en aan God wat God toekomt. (Ben Van Vossel 2023)
30ste ZONDAG DOOR HET JAAR
Het dubbelgebod
EERSTE LEZING Ex., 22, 20-
Reeds in het Oude Testament werd de liefde voor de medemens in nauw verband gebracht met het geloof in God. In de eerste lezing krijgt het Godsvolk de opdracht vanwege God om respect te hebben voor vreemdelingen, voor weduwen en weeskinderen en hen in niets tekort te doen. Men moet ook in de onderlinge relaties de medemenselijkheid laten voorgaan op de strikte rechtvaardigheid. En God stelt zichzelf als na te volgen voorbeeld: Ik ben vol medelijden, du moeten jullie het ook zijn. Jezus zal deze tendens van het Oude Testament verduidelijken en voltooien: De liefde tot God moet heel uw leen tekenen, dat is het eerste gebod. Maar het tweede is daarmee gelijkwaardig: “Gij zult uw naaste beminnen als uzelf. Aan deze twee geboden hangt heel de Wet en de Profeten.” Laat die liefde tot God en het respect, het medelijden, de hulp aan de noodlijdende en de vriendelijke omgang met onze medemensen het kenmerk zijn van de authentieke christen. (Ben Van Vossel 2023)
31ste ZONDAG DOOR HET JAAR
De gezindheid van Jezus moet bij u heersen
EERSTE LEZING Mal., 1, 14b-
In de lezing uit de profeet Maleachi worden de priesters terecht gewezen omdat zij om goed te staan bij het volk hebben toegelaten dat er afgoden werden vereerd. Zij zijn de schuldigen waarom het volk van God is weggedreven en daarom zullen zij door het volk verworpen worden. Hoe tegengesteld aan dit alles is de tussenzang uit psalm 131 : “Heer, bewaar mijn hart in vrede bij U.” Het is de gezindheid die moet heersen in de hele kerk en die ook sterk aanwezig was in de synode over Synodaliteit in Rome (okt 2023) “Mijn hart is niet hoogmoedig, Heer, mijn ogen kijken niet verwaand.” Het was de gezindheid van de apostel Paulus die in de brief aan zijn christenen van Tessalonika schreef: “We waren u zo innig genegen, dat wij u graag met het evangelie van God ons eigen leven hadden geschonken; zo lief waart gij ons geworden.” De bron van de echte christelijke gezindheid is het bewustzijn dat we allen zusters en broeders zijn, kinderen van de ene God, onze Vader en volgelingen van de ene redder en leraar, Jezus Christus. Daarom, zo zegt Jezus: “Wie de grootste onder u is, moet uw dienaar zijn. Al wie zichzelf verheft, zal vernederd en wie zichzelf vernedert, zal verheven worden.” Jezus was de grootste, Hij heeft zich tot ons aller Dienaar gemaakt. Daarom is Hij de Heer, tot lof van God de Vader. (Ben Van Vossel 2023)
32ste ZONDAG DOOR HET JAAR
EERSTE LEZING Wijsh., 6, 12-
Leven als wijze, als verstandige mensen betekende in het Oude Testament rekening houden met Gods verlangen dat uitgedrukt lag in de geschriften van de Bijbel. Zo kreeg je leven echt toekomst omdat het de realisatie was van Gods droom over je leven. Daarom was de verstandige mens erop uit om dichtbij God te blijven en zijn verlangen te zoeken: “God, mijn God zijt Gij, ik zoek U met groot verlangen.” God kan zich aan ons openbaren in de loop van ons leven, Hij komt ons tegemoet in de stilte van ons hart, in het woord van de Schrift, in de nood van medemensen,, in de Eucharistie … maar de grote ontmoeting is voor later, aan het einde van de tijd. Dan zullen al onze verlangens, die er echt toe doen, tot vervulling komen. Wij worden opgeroepen om waakzaam te zijn, om te leven als verstandige mensen: “Weest dus waakzaam, want Gij weet niet op welk uur de Mensenzoon komt.” Dit zijn geen woorden om ons bang te maken, maar woorden van bezorgdheid en liefde zoals alle woorden van de Heer. In die zin is ook de parabel van de wijze en domme bruidsmeisjes een oproep om te zorgen dat onze lampen niet uitgaan. Leef met de Heer voor ogen, binnen zijn verlangen ligt ons geluk voor nu en altijd. (Ben Van Vossel 2023)
Naar THUISPAGINA Naar INHOUD Naar PREKEN 2023
33ste Zondag door het jaar
Unieke en onvervangbare talenten
EERSTE LEZING Spr., 31, 10-
Vandaag schudt Gods Woord ons wakker. We kregen een lezing te horen over een wel zeer actieve vrouw die zich volledig inzet voor haar man en haar kinderen; ze laat al haar gaven en talenten vruchtbaar worden. Het is een zeer menselijke invulling van de parabel over de talenten die Jezus vertelt. Er moet gewerkt worden. We hebben allen unieke en onvervangbare gaven en talenten gekregen. We moeten ze ook gebruiken, ze activeren. Doen we dat niet dan maken we de wereld armer, dan verliest ons leven een deel van zijn zin. Zo tegen het einde van het liturgisch jaar mogen we niet in slaap sukkelen. De kerk zal ons geregeld wakker schudden met de woorden: Weest waakzaam, weest alert. Ook de apostel Paulus maant ons vandaag aan: “Gij zijt allen kinderen van het licht, kinderen van de dag. Wij behoren niet aan nacht en duisternis. Laten wij dan ook niet slapen als de anderen, maar waken en nuchter zijn.” De dag van de Heer, de dag van de grote ontmoeting komt elke dag dichterbij voor ieder van ons. Laten we ons dan ook inspannen om altijd te leven volgens Gods verlangen. (Ben Van Vossel 2023)
CHRISTUS, KONING VAN HET HEELAL
(LAATSTE ZONDAG DOOR HET JAAR)
EERSTE LEZING Ez., 34, 11-
Op deze laatste zondag van het liturgisch jaar vieren wij het Feest van Jezus Christus, Koning van het heelal. Koningen in Jezus’ tijd hadden heel wat aanzien en gezag. Zij hadden soms een absolute macht over hun onderdanen. De Kerk leert ons vandaag om Jezus’ koningschap op de eerste plaats te zien als een zorgzame dienst aan allen die Hij onder zijn hoede heeft. In de eerste lezing van vandaag schetst de profeet Ezekiël een beeld van God als een zorgvolle herder, vooral zijn zorg voor alwie vermist of ziek is maar ook voor alle andere schapen van zijn kudde. Als Gods kinderen zijn wij geroepen om op Hem te gelijken. Dat toont ons het evangelie waar Jezus preekt over het uiteindelijk oordeel over ieder van ons. Ik had honger en gij hebt mij te eten gegeven, ik was ziek en ge zijt me komen bezoeken… juist zoals God. Want wat gij voor een van de minste van mijn broeders en zusters hebt gedaan, dat hebt ge voor Mij gedaan, zegt Jezus. Laten wij op God gelijken door onze zorg voor zijn mensen en Jezus volgen door al weldoende rond te gaan zoals Hij. (Ben Van Vossel 2023)